Zatím nejvyšší socha světa představuje Inda Sardára Patéla, má 182 metrů, s podstavcem 240 metrů.

Zatím nejvyšší socha světa představuje Inda Sardára Patéla, má 182 metrů, s podstavcem 240 metrů. Zdroj: India.com

Výš, výš a výš. Indie postaví dvě další obrovské sochy, každá bude mít přes 200 metrů

Koncem října odhalili v indickém státě Gudžarát nejvyšší sochu světa. Měří 182 metrů (s podstavcem dokonce 240 metrů) a zobrazuje jednoho ze zakladatelů republiky Sardára Patéla. Jenže to Indům nestačí. V neděli zveřejnili plány na stavbu obří sochy boha Rámy, která má měřit 221 metrů a už staví i 212 metrů vysokou sochu vojevůdce Šivádžího na ostrově nedaleko Bombaje.

Gigantické indické sochy přitom nejsou pouze uměleckými objekty, které mají lidem připomínat významné osobnosti historie. Jedná se také o výrazné politické vzkazy, které místní politici a hinduisté vysílají světu i domácím menšinám, například muslimům.

Například socha boha Rámy má vyrůst ve městě Ajódhja ve státě Uttarpradéš, které patří mezi sedm posvátných měst hinduistů. V prosinci 1992 zde velké skupiny fanatických hinduistů zničily známou muslimskou Báburovu mešitu, což rozpoutalo násilnosti po celé Indii, při kterých zahynulo více než 2000 lidí. Hinduisté už dlouho plánují na místě zbořené mešity výstavbu svého chrámu, protože podle nich tady sídlil král Ráma. Výstavbě ale zatím brání rozhodnutí soudu, které pozemek rozdělilo mezi obě náboženské skupiny. Hinduisté proto teď představili záměr postavit nejvyšší sochu světa.

Plány na bronzovou sochu Rámy zveřejnil premiér státu Uttarpradéš Jógy Adítjanath. To je fanatický hinduistický mnich, který vždy tvrdě vystupoval proti místním muslimům. Samotný král Ráma byl podle legend fyzicky přítomný na tomto světě a jeho existenci popisuje jeden z nejstarších indických eposů. Patří mezi jednu z nejpopulárnějších postav země a podle tradice je sedmým vtělením boha Višnua.

Další monumentální stavbu plánují Indové dokončit v roce 2021. Jedná se o sochu vojevůdce Šivádžího, která roste na ostrově u Bombaje. Šivádží je vykreslován jako národní hrdina a lídr hinduistického odporu proti muslimům. Na rozdíl od nedávno odhaleného a mírumilovně vyhlížejícího Patéla, bude v moři směrem k Arabskému poloostrovu zhmotněn na koni, v bojovném gestu a s mečem v ruce.

Přestože budování gigantických soch je v Indii populární, naráží také na kritiku ohledně financí. V zemi, kde mnoho lidí nemá ani na základní potraviny, stála socha Sardára Patéla 403 milionů dolarů (v přepočtu přes 9,2 miliardy korun).

Před Patélem byl nejvyšší sochou světa s „pouhými“ 128 metry měděný Buddha v obci Čao-čchun v čínské provincii Che-nan.