Michelle s Barackem v roce 2008

Michelle s Barackem v roce 2008 Zdroj: Scott Olson

Barrack a Michelle Obamovi se už navždy zapsali do historie.
První dáma byla vždy hlavní oporou svého muže.
Velikonoce 2015.
Michelle vždy trpělivě čekala na svého muže.
Prezidentský pár si pořídil dva psy. Jmenují se Sunny a Bo.
17
Fotogalerie

Umělé oplodnění i nejhorší chvíle v Bílém domě. Co všechno Michelle Obamová prozradila v memoárech?

Bývalá první dáma Spojených států amerických Michelle Obamová vydala memoáry, ve kterých se vyjadřuje nejen k osmi letům prožitým v Bílém domě, ale také ke svému manželství nebo předávání agendy Melanii Trumpové. Obamová se v minulosti vyjadřovala k mnohým tématům otevřeně, většina reflexí byla proto předem očekávaná. Najevo ovšem vyšly také informace, o kterých slavný pár dříve nemluvil. Co všechno bývalá první dáma prozradila?

V první části vzpomínek Michelle Obamová rekapituluje období, kdy se se svým budoucím mužem seznámila. Zpočátku prý nevěděla, co si o mladém právníkovi myslet. Lidé z její zkušenosti měli od advokátů afroamerického původu očekávání, jež neodpovídala jejich schopnostem.

Během krátké doby se však zamilovala do zvláštní kombinace vlastností, kterými se Barack odlišoval od všech ostatních. O ruku ji požádal originálně. Během romantické večeře nejdříve přednesl důvody, proč považuje manželství za nepotřebnou instituci. Poté rozčilenou Michelle požádal o ruku. Rozhořčení v mžiku vystřídal nával štěstí.

Partnerství známé pro svou stabilitu si však od roku 1992 prošlo i několika krizemi. Jednou podle Obamové dokonce manželé vyhledali pomoc vztahového psychologa. Bývalá první dáma v memoárech také otevřeně promluvila o svých problémech s početím. Po potratu s manželem úspěšně podstoupili umělé oplodnění.

Nelehké pro manžele bylo také rozhodování, zda by se měl Barack ucházet o post amerického prezidenta. Michelle jej nakonec v rozhodnutí pokusit se dobýt Bílý dům podpořila, v momentech, kdy se do ní ale média například obouvala kvůli postavě, měla manželovi krok, který změnil život celé rodině, za zlé.

Zvyknout si na roli první dámy ji pomohla Laura Bushová i ostatní vysloužilé první dámy. Michelle byla připravená prokázat stejnou službu také své následnici. Melania Trump však pomoc odmítla.

Obamová také prozradila detaily svého setkání s britskou královnou Alžbětou II. Vtipkovaly spolu prý třeba o nepohodlných botách. Když královně během focení položila přátelsky ruku na záda, média ji odsoudila. Alžběta si ji však také kvůli tomuto neformálnímu gestu oblíbila a při dalším setkání jí dokonce nabídla zaujmout místo vedle sebe při přejezdu autem, což podle protokolu není běžné.

Za nejtěžší okamžik osmi let strávených v Bílém domě považuje Michelle Obamová den, kdy v roce 2012 Ameriku ochromily zprávy o střelbě na základní škole v connecticutském Newtonu. Barack Obama byl podle vzpomínek své ženy masakrem dětí hluboce zasažen. Bylo to jedinkrát během celé doby jeho prezidentství, kdy mimo pracovní program vyhledal svou ženu, aby s ní sdílel těžkost svého prezidentského břímě.