Barack Obama na návštěve Milána.

Barack Obama na návštěve Milána. Zdroj: Profimedia.cz

Barack Obama si důchod užívá.
Obama si užívá svůj "důchod"
Obama si užívá svůj "důchod"
Obama si užívá svůj "důchod"
Obama si užívá svůj "důchod"
11
Fotogalerie

Obama už není prezidentem, ale americký stát i své příznivce „dojí“ dál. Média o tom většinou mlčí

Barack Obama umí skutečně žít a užívat si. Jeho příznivci a média přitom neustále kritizují Donalda Trumpa za to, že údajně příliš často hraje golf a tráví víkendy hlavně ve svém rodinném sídle na Floridě. Ovšem Obama si užívá ještě víc a americké daňové poplatníky to také stojí nemalé peníze. Jenže o tom média většinou cudně mlčí.  

Britský list The Times ale například v úterý popsal, jak Barack Obama zavítal do italského Milána. Přiletěl soukromým letadlem a bydlel v hotelu Park Hyatt, kde jedna noc v jeho prezidentském apartmá stála 8400 dolarů. Jenže Obama nebyl sám, v pětihvězdičkovém hotelu jeho doprovod obsadil hned dvě patra. Část nákladů ale platí pořád americký stát, protože Obama (ale i jeho rodina) má nadále mohutnou ochranku a i některé další náklady jdou pořád na vrub daňových poplatníků.

Jak napsaly The Times: „Těžko říci, jaký je v tom rozdíl oproti době, kdy byl prezidentem“.

Obama měl v Miláně v úterý přednášku, na kterou se prodalo 3500 vstupenek, každá za 850 euro. To jsou skoro 3 miliony euro, které jdou obamovské nadaci. Ta prý bude usilovat o „globální pokrok“. A samozřejmě, podobně jak to je v případě rodiny Clintonových, především o vlastní blaho.

Barack Obama přitom před časem vyvolal velmi kritické reakce slibem, že promluví před bankéři na Wall Streetu v New Yorku. Požaduje ale za vystoupení 400 tisíc dolarů.

Navíc v Miláně se kvůli jeho návštěvě „prohli“ i italští daňoví poplatníci. Jezdil tam v koloně se 14 auty, nad nimi létal vrtulník a v pohotovosti bylo kvůli bývalému prezidentovi 300 policistů.

V rámci návštěvy Toskánska Obama také pobude v mimořádně drahé rezidenci Borgo Finocchieto, kterou rekonstruoval za 3 miliony dolarů jistý John Phillips. Zcela náhodou to byl za Obamy americký velvyslanec v Itálii.

Bývalý prezident si ale užívá, kde může. Po skončení svého volebního období, odletěl v lednu na Britské Panenské ostrovy, kde ho hostil miliardář Richard Branson. Pak byl s manželkou Michelle ve Francouzské Polynésii, kde byl hostem jiného miliardáře, hudebního producenta Davida Geffena. Na jeho superluxusní jachtě Rising Sun jim společnost dělali i zpěvák Bruce Springsteen, herec Tom Hanks a známá moderátorka Oprah Winfrey.

Obama se také v květnu chystá na návštěvu Německa, kde se sejde kromě jiného s kancléřkou Angelou Merkelovou. Jak se zdá, být americkým prezidentem „v důchodu“ není vůbec k zahození.