Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Profimedia.cz

Příručka moderního fotra: Takové ty otec-syn záležitosti

V případě výchovy malého chlapce je občasný zásah otce více než potřeba, neboť v dnešní, genderově korektní a bezpohlavní době tu pro kluka musí být někdo, kdo mu ukáže, jak se stát pravým mužem.

Anžto i já mám syna, bylo na mně, abych ho zasvětil do světa macho.

Holení

V životě každého otce přijde okamžik, kdy musí svého syna naučit se správně holit. Minimálně alespoň zdařilými pokyny ho nasměrovat k tomu, aby se pořezal co nejméně. Můj velký okamžik přišel celkem brzy. Když syn přesáhl věku dvou let.

Mladýmu se odjakživa líbilo, jak se holím. Fascinovaně mě sledoval, až došel do stadia, kdy si řekl, že už je čas se taktéž oholit. Vzal tedy pěnu na holení a celou ji vystříkal na zeď. Pak řval, protože prázdná tuba od pěny už nic nedělala.

Holení jsme proto o pár měsíců odložili, dokud nebude připraven.

Jakmile dozrála doba, a hlavně, jakmile mě tak dlouho otravoval, že se chce taky holit, že už jsem jakýkoliv odpor vzdal, šlo se na to.

Namazal jsem mu na obličej pěnu na holení, dal mu do ruky holítko oblepené izolepou (pokud by nebylo, tak by pořezal sebe plus všechno živé v naší domácnosti) a něžně mu vedl ruku po obličeji. Jakmile jsme skončili, byl hladce oholen a já si řekl, že jsem toho kluka zase o kousek přiblížil tomu, být mužem.

No a pak jsem jednoho dne načapal manželku v koupelně, jak si holí nohy. Vedle ní seděl syn na malé židličce, měl na noze namazanou pěnu na holení a dřívkem si holil lýtko. Podle mé paní to tak spolu dělají už dlouho. Tady je jakákoliv snaha o vychování kluka očividně zadupaná hned v počátku.

Čurání vestoje

Další výzva pro každého moderního otce. Naučit svého syna močit vestoje. Jak to ale udělat venku? No samozřejmě že po chlapácku. Syn si ze začátku vždycky sundal kalhoty až ke kolenům, pak si tak nějak zvláštně přidřepl a začal. Tím pádem si namočil přímo do kalhot a šlo se domů.

Holt jsem ho to musel naučit, jinak by byl v životě značně ochuzen. Nejprve jsem zkusil navést ho povely, aby si chytil pinďu a mířil. Pinďu si sice chytil, ale pak se za něho začal tahat a zuřivě se smál. To jsem pak musel venku malého onanistu ihned zpacifikovat a přejít na jiný způsob výuky. Nakonec se ukázalo, že močení vestoje přichází s věkem samo.

Jízda na kole

Každý správný kluk musí umět jezdit na kole. To se nedá nic dělat. Syn zvládal bravurně jízdu na odrážedle, takže jízda na kole byla dalším logickým krokem. Za hrozný peníze jsme nakupili kolo s balančními kolečky, helmu a cyklistické rukavice a vše se schylovalo k příjemnému otcovskému výkonu.

Venku bylo krásných asi čtyřicet stupňů ve stínu, sluníčko pražilo jako o život, tedy lepší podmínky pro cyklistiku jsem si mohl jen těžko přát. Doma jsem mladýmu po několika protestech, že nechce, nainstaloval na hlavu helmu (byl to celkem oříšek, neboť jsem mu ji rval na hlavu obráceně. Taková cyklistická helma totiž nemá vevnitř cedulku a člověk neví, kde je předek a kde zadek), nasadil jsem mu krutopřísný cyklistický rukavice a vyrazili jsme. Já jsem si vyrazil jen tak v žabkách, neboť v těchto vedrech mi žena zakazuje nosit ponožky a pevnou obuv, jelikož z nějakého důvodu nabyla dojmu, že mi pak smrdí nohy.

Vyzbrojen žabkami jsem tedy vzal kluka, kolo a šli jsme před barák. Tam jsem v dobré víře posadil syna na kolo a čekal, co se bude dít. Mladík do toho šlápl a během několika málo sekund takřka pekelnou rychlostí odjížděl kamsi v dál. Můj prvotní šok však přehlušil instinkt rodiče a za hysterického řevu: „Okamžitě zpomal, ty psychopate!“ jsem si našlápl na stíhací běh, neboť syna bylo třeba zastavit, než odjede do jiného státu. Mocně jsem si tedy nakročil, zapřel se startovací nohou o patník a vyběhl. Zhruba při druhém kroku jsem si u jedné z těch debilních žabek přetrhl tu meziprstní oporu, načež mi při pátém kroku celá žabka z nohy odlétla a desátého kroku jsem se ani nedočkal, neboť jsem si vyvrátil chodidlo a upadl na chodník. Nebyl však čas nadávat žabkám, musel jsem chytit dítě.

Mladého jsem po krátkém pronásledování dostihl a kolo zabavil.

V kontextu této události mi přijde nebezpečné, že tchán vyhrožuje, že až mu bude patnáct, koupí mu motorku.

Rozhovor otce se synem o holkách

Každý otec by si měl průběžně se synem pokecat o babách. Předat mu nějaké rady, naučit ho fígle a tak podobně. Jelikož já žádné fígle ani rady nemám, tak jsem se akorát zmohl na to, že jsem se zeptal, jestli se mu líbí nějaká holka. Chvilku se zamyslel a pak mi pověděl, že se mu líbí máma. To jsem mu řekl, že má smůlu, že máma je zabraná, že tu jsem klofnul už já. Na to mi řekl, že já mám „můlu“. Tak nevím, co přesně to znamená, ale vypadá to, že mladej se mi chystá přebrat holku. To by mu totiž bylo podobný.