Lake Abraham v Albertě

Lake Abraham v Albertě Zdroj: flickr

Lake Abraham v Albertě
Lake Abraham v Albertě
Lake Abraham v Albertě
Lake Abraham v Albertě
5
Fotogalerie

Jezero vzniklé z mrtvých rostlin i živočichů fascinuje Kanaďany svým nebezpečím

Jezero Abraham v kanadské Albertě. Oblíbený cíl turistů, ale především místních, kteří si na něm rádi zahrávají s ohněm. Jezero, které vypadá na první pohled romanticky, skrývá ve skutečnosti nebezpečí v podobě zmrzlých metanových bublin, které se v jezeře vytváří pomocí organických látek.

Jezero je křišťálově čisté, a tak nabízí půvabný pohled do svých hlubin. Jeho nejzajímavější součástí jsou bezpochyby metanové bubliny, které vznikají pomocí organických látek – nejen tlejících rostlin, ale také těl živočichů, kteří v jezeře uhynou. Rostliny a těla živočichů klesnou na dno jezera, kde se stanou hlavním zdojem potravy pro bakterie, které potom metan rozkladem vytvářejí. Metanové bubliny bývají také oblíbenou atrakcí místních – ti jej totiž často chtějí vidět hořet, a tak se zmrzlé bubliny snaží proděravět a zapalovat.

Jediná cesta k jezeru Abraham, které bylo vytvořeno uměle, je takzvaná zimní cesta po dálnici Davida Thompsona. Jméno nese po objeviteli, který jako první hlouběji probádal většinu západní Kanady. Okolo jezera bývají i na Albertu neobvykle nízké teploty a extrémně silný vítr – v období od listopadu do března je běžné, že zde vítr dosahuje rychlosti až 48 kilometrů v hodině.