Autobus záchrany, který funguje pro opilce a spáče v Tokiu.

Autobus záchrany, který funguje pro opilce a spáče v Tokiu. Zdroj: Nisitokyobus.co.jp

V Tokiu existuje unikátní autobus záchrany, který v noci vyzvedává opilé a spící pasažéry

Je po půlnoci z pátku na sobotu a vy se vracíte posledním vlakem domů. Když ale máte vystoupit, tvrdě usnete a jedete například o několik stanic dál. To se může stát každému. V japonském Tokiu mají pro podobné pasažéry zcela unikátní „autobus záchrany“. Ten přepravuje lidi z konečné stanice zpátky na zastávku, odkud se můžete dostat domů.

Záchranný autobus pro spáče, jak se vozidlu říká, začal fungovat v roce 2014. Zavedla ho společnost Nishi Tokyo Bus Company na základě návrhu jednoho z řidičů.

Autobus čeká na spáče a opilé pasažéry na konci vlakové linky Chūō, která se nachází na předměstí a odváží pasažéry zpět na stanici Hachiōji. Speciální autobusová linka funguje o pátečních nocích a „zachrání“ každý rok desítky lidí. Jízdenka ale stojí v přepočtu až 170 korun.

Propojení metra a příměstských vlaků je v Tokiu i dalších japonských městech obrovské a společnosti zajišťující veřejnou dopravu jsou v zemi vycházejícího slunce velmi hrdé na dochvilnost svých spojů. Například společnost Tsukuba Express se nedávno veřejně omluvila, když jeden z jejich vlaků odjel z nástupiště o 20 vteřin dříve. O tom v Česku můžeme skutečně jenom snít.