Instagramový účet dívky s přezdívkou amandadeannaa_

Instagramový účet dívky s přezdívkou amandadeannaa_ Zdroj: amandadeannaa_

amandadeannaa_
Instagramový účet dívky s přezdívkou amandadeannaa_
Instagramový účet dívky s přezdívkou amandadeannaa_
yulianna.yussef
Fotografie z instagramového účtu yulianna.yussef
18
Fotogalerie

Osm instagramových účtů, jejichž majitelé se "chlubí" nemocemi kůže

Téměř každá žena ten pocit zná: na čele se jí objeví pupínek, na rtu opar, pod očima kruhy... Mnohým z nás takové věci dokáží zkazit náladu. Na chvíli se ale zastavme a uvědomme si, že existuje spousty těch, kteří s pletí mají vážné zdravotní problémy. 

Varování pro ty, kdo mají s každým novým pupínkem pocit, že se hroutí svět: tyto snímky možná změní úhel, jakým se na svou pleť díváte. Server konbini.com totiž několik měsíců pečlivě sledoval jednotlivé účty v aplikaci Instagram, a dal dohromady 8 lidí, kteří sdílejí své fotografie s různými zdravotními defekty své pleti. Většinou se jedná o tzv. depigmentaci, která se projevuje především nepravidelnou různobarevností pleti po celém povrchu těla.

Depigmentace neboli vitiligo se nejčastěji vyskytuje mezi Afroameričany, v menší míře i mezi Indoevropany. Na pleti se tvoří bílá ložiska, způsobená hromaděním kožního pigmentu – melaninu. Ten může za to, jakou barvu v daném místě pleť má.

Není to však zdaleka jediný problém, který pleť může mít. Chorobou, která zcela zásadně ovlivňuje život nemocných, je například ichtyóza – nemoc, kdy kůže tvoří nové a nové vrstvy, které rohovatí a následně se odlupují. Nemocní různými typy ichtyózy spotřebují na péči o nemocnou pleť i několik kilogramů krémů měsíčně.

Přestože Instagram je mnohem spíše než osvětovým médiem místem, kam si miliony lidí denně umisťují fotky vkusně upraveného jídla nebo sebe sama, minimálně těchto 8 účtů si zaslouží pozornost. A to především za odvahu doslova jít s kůží na trh. A to zvláště pomocí sociální sítě, která příliš nesvědčí nedokonalostem.