Přímo v paláci v Castel Gandolfu zemřeli papežové Pius XII. (v roce 1958) a Pavel VI. (1978).

Přímo v paláci v Castel Gandolfu zemřeli papežové Pius XII. (v roce 1958) a Pavel VI. (1978). Zdroj: Alamy

Fantastická nabídka: Letní rezidence v Castel Gandolfu otevírá veřejnosti soukromé apartmá papeže

Třicet kilometrů od Říma dostanou turisté od 21. října možnost navštěvovat další prostory letní papežské rezidence v Castel Gandolfu. Je to přelomová záležitost, protože budou poprvé zpřístupněny i dosud soukromé prostory apartmá Svatého otce. Vzhledem k tomu, že všechna dostupná místa Vatikánu přetékají návštěvníky, dá se velký nával očekávat i zde.


O tom, že z papežská rezidence v Castel Gandolfu se stane muzeum, informovalo Radio Vaticana. Podle jeho zprávy se v pátek 21. října veřejnosti otevře nová prohlídková trasa, která zpřístupní dosud soukromé prostory papežského apartmá. Turisté dosud mohli už více než rok navštěvovat jen zahrady a šest sálů v prvním patře Apoštolského paláce, které hostí galerii papežských portrétů.

 

Malebné městečko Castel Gandoflo nad sopečným jezerem Albano v oblasti zvané Castelli Romani se nachází 30 kilometrů jihovýchodně od Říma. Místo bylo oblíbeným cílem letních pobytů už od starého Říma. Jezdilo se i mnoho papežů – od Urbana VIII. až po žijícího Benedikta XVI. Podle Radio Vaticana nově otevírané soukromé prostory zahrnují knihovnu, studovnu, ve které papežové sepsali mnohé homilie a encykliky, kanceláře osobních papežských sekretářů a papežskou ložnici s okny obrácenými směrem k moři. Z ložnice se vstupuje do malé soukromé kaple. Součástí nové prohlídky jsou rovněž salon Švýcarské gardy a Konzistorní sál.

 

Návštěvníci budou mít nadále zakázán vstup pouze do papežské koupelny, přiléhající k ložnici, a malé kuchyňky v prvním patře, určené na přípravu ranní kávy. Mohou ale mohou vystoupit na slavný balkon, odkud papežové při svých letních pobytech pronášeli nedělní modlitbu Anděl Páně.

 

Letní rezidenci papežů se zde rozhodl vybudovat Urban VIII., který zde byl poprvé v roce 1626. V letech 1870 až 1929 nebyl palác využíván. Za druhé světové války se z něj stalo útočiště uprchlíků, kteří se tady skrývali před fašisty. Bylo zde tehdy i mnoho Židů. Některým ženám se v paláci za války narodily děti, jako improvizovaný porodní sál jim dokonce posloužily soukromé komnaty papeže Pia XII. Přímo v paláci v Castel Gandolfu zemřeli papežové Pius XII. (v roce 1958) a Pavel VI. (1978).