Brett na surfu

Brett na surfu Zdroj: Brett Archibald

Příběh zázračného trosečníka: Muž přežil 28 hodin v Indickém oceánu

Když přepadl před více než třemi lety Brett Archibald za jedné bouřlivé noci z lodi do oceánu, byl si téměř jistý, že nepřežije. Ve vodě však vzdoroval mnohem déle, než sám očekával: v oceánu čekal na záchranu více než den. O 28 hodinách, které rozhodly o jeho životě, nyní píše knihu. 

Příběh muže, který s neobvyklou historkou přišel až po třech letech, kdy se odehrála, odvysílala včera odpoledne britská televize BBC. Muž údajně neměl potřebu o svém přežití příliš mluvit, na světlo se jeho příběh dostal až díky jeho přátelům.

 

Brett Archibald se se svou lodí dostal téměř na den přesně před třemi lety do silné bouře. O ní prý nebyla posádka lodi dostatečně informovaná, zřejmě proto, že nesprávně dekódovala radiové “safety warning”, tedy bezpečnostní upozornění týkající se počasí. Když se loď nestihla ukotvit v přístavu, převrátila se a její posádka se převrátila do moře. Brettovy přátele našli záchranáři velmi brzy. Bretta ale ne - ten se dostal necelých 20 kilometrů od místa, kde se paluba jejich lodi převrátila.

 

Brett se o zatím nejdramatičtějších okamžicích svého života rozhodl napsat knihu. V ní popíše několik dní svého života - dílo by mělo být kromě unikátního svědectví také varováním, aby nikdo na moři nepodceňoval počasí a jeho ohlašování. Bude však údajně spíše optimistická - Brett na moře nezanevřel a je dál vášnivým surfařem.

 

Nejděsivější zážitek bylo pro trosečníka údajně setkání se žralokem. “Pořád jsem si opakoval, že je určitě jiné zvíře,” uvedl pro BBC. “Ale to jsem si jen nalhával. Byl to žralok. Dodnes nevím, proč mě nakonec nesežral - odplul asi po půl hodině, kdy okolo mě plaval,” uvedl Brett. Měl navíc štěstí v neštěstí. Zvíře odplavalo asi půl hodiny před tím, než Brettovi začalo silně krvácet z nosu. Kdyby ucítilo pach krve ve chvíli, kdy bylo poblíž, mohlo vše dopadnout zcela jinak.

 

Bretta nakonec objevili a zachránili indonéští záchranáři, kteří hledali v okolí, kde se převrátila loď. I samotní záchranáři se prý divili, že muž dlouhých 28 hodin ve vodě přežil. A to bez trvalých následků na svém zdraví.