Kufry - ilustrační foto

Kufry - ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Neplyšový tygřík, neživý manžel i chameleon jako klobouk. Dvacet bizarních případů, kdy pašeráci kontraband nepronesli

Jakkoli mohou být celní kontroly, zvláště ty letištní, otravné, mají své opodstatnění. Následující příběhy demonstrují neuvěřitelnou vynalézavost různých živlů, které se snaží propašovat kde co.

Příběh první: V roce 2010 zachytili celníci v Bangkoku uspané dvouměsíční kotě tygra v kufru nacpaném plyšáky. Jedenatřicetiletá žena se ho pokusila propašovat do Íránu.

Příběh druhý: Na cestu do Barcelony se šestašedesátiletý muž pečlivě připravil.  Nadvakrát si zlomil nohu, aby při rentgenu ochranka v Chile skutečně objevila zranění. Že měl sádru z kokainu, by mu prošlo, pokud by drogu nevezl i v kufru. To už vedlo k  důkladnější prohlídce.

Příběh třetí: Birmingham – Berlín. Jedna žena s dcerou se pokusily projet s jednadevadesátiletým manželem upoutaným na invalidní vozík celní kontrolou. Aby zakryly skutečnost, že je mrtvý, daly mu na oči sluneční brýle a tvrdily, že jen spí. Byly zatčeny, ale nikoli obviněny.

Příběh čtvrtý: Úředníci na Floridě se nestačili divit, když prozkoumali kufr ženy cestující z Haiti. Praktikující vyznavačka voo-doo se před zlými duchy chtěla bránit lidskou hlavou – komplet i s vlasy, zuby a kůží. Dostala dvouletou podmínku.

Příběh pátý: Muž cestující z Bangkoku do LA měl smůlu, když mu z kufru vyletěl pták, což zavdalo důvod k důkladnější prohlídce. Celníci nakonec v kufru našli tři další ptáky a padesát orchidejí a k tomu dvě opičky kosmana zakrslého muž schovával po kapsách kalhot.

Příběh šestý: V Demokratické republice Kongo dokázal jeden muž propašovat na palubu malého letadla krokodýla. Ten bohužel během letu vylezl z úkrytu, pasažéři se lekli a utekli do předku letadla, nad kterým kvůli nerovnovážnému zatížení pilot ztratil kontrolu. Letadlo se zřítilo a dvacet z 21 pasažerů zemřelo.

Příběh sedmý: Za pomoci silikonové masky zakrývající obličej i krk změnil za letu jeden podnikavec identitu. Z Hongkongu cestoval postarší bílý muž, v Kanadě vystoupil mladý Asiat. Později byl v Kanadě zatčen.

Příběh osmý: V roce 2013 se 43letá žena původem z Thajska pokusila navzdory předchozímu vyhoštění dostat z Mexika zpátky do USA. Celníci ji našli v kufru v zavazadlovém prostoru auta.

Příběh devátý: Na vnitrostátní let z New Yorku dokázal dostat jeden pasažér motorovou pilu připravenou k použití, tedy plnou benzinu. Překvapivě mu nakonec bylo dovoleno s ní cestovat, jen benzín z ní mu konfiskovali.

Příběh desátý: Na jiném vnitrostátním letu z New Yorku našli celníci v odbaveném kufru odpalovač raket. Jakkoli byl nefunkční, byla z toho aféra.

Příběh jedenáctý: Texaský dárek – vycpaný pásovec v kovbojském úboru s koltem byl zabaven na letišti v Sydney pro porušení přísných australských pravidel pro dovoz čehokoliv.

Příběh dvanáctý: Korejec cestoval do Spojených států se dvěma stotisícovými bankovkami. Vzácné bankovky byly vytištěny v roce 1934 a nikdy nebyly běžně v oběhu. Tyto už vůbec ne, protože se ukázalo, že jde o padělky.

Příběh třináctý: Žena cestující z New Jersey do San Franciska v roce 2012 byla zadržena poté, co jí v kufru nalezli tři nástražné miny. Ukázalo se, že jede na konferenci o výbušninách, přesto jí deaktivované miny zabavili.

Příběh čtrnáctý: V roce 2012 se rodiče pokusili propašovat v příručním zavazadle své pětiměsíční miminko, protože nemělo potřebné vízum do Saúdské Arábie. Egyptští celníci dítě našli v rentgenu, v němž bylo vystaveno nebezpečně vysokým dávkám záření.

Příběh patnáctý: V roce 2008 našli celníci sto let ztracený tři tisíce let starý dřevěný egyptský sarkofág, který byl na cestě ze Španělska do Miami.

Příběh šestnáctý: Jeden z nejhorších nálezů byly tisíce pilulek ze sušeného dětského svalstva, které putovaly z Číny do Jižní Koreje. Tvrdí se, že dokážou léčit nemoci.

Příběh sedmnáctý: V roce 2002 sedmnáctiletá Britka téměř dokonale propašovala svého mazlíčka z Dubaje do Manchestru. Svého chameleona měla na hlavě a předstírala, že je to klobouk. V Dubaji jí to vyšlo, vše se provalilo až na letišti v Manchesteru, kde pozornost ochranky upoutali ostatní cestující, kteří si její originální pokrývku hlavy fotili.

Příběh osmnáctý: Londýnský majitel zverimexu se pokusil v kufru propašovat tisíc tarantulí v krabičkách. Buď je chtěl prodat ve svém obchodě, nebo se spekulovalo, že je nějak angažován v medicínské extrakci jejich jedu.

Příběh předposlední: Zvířata letecky přepravována jsou. Ovšem celníkům bylo divné, že je box na psa tak plný. Koumák poslal na cestu z Německa do Atlanty místo psa miniaturního koně.

Zvonec a konec: Osmačtyřicetiletý muž byl chycen v Birminghamu při pokusu propašovat čtrnáct vajec vzácného sokola stěhovavého do Dubaje. Koupit je měl za 70 tisíc eur dubajský obchodník. Byl odsouzen do vězení na 30 měsíců za to, že je ukradl z hnízda v horách a snažil se je exportovat.