Richard Branson

Richard Branson Zdroj: Profimedia.cz

OSN prý chce vyzvat svět k úplné dekriminalizaci drog

Úřad OSN pro drogy a kriminalitu (UNODC) se prý chystá vyzvat vlády celého světa, aby ukončily kriminalizaci držení a užívání všech druhů drog. Tvrdí to alespoň Richard Branson, jeden z nejbohatších Britů a známý filantrop. Úřad prý již vypracoval příslušný dokument a Branson se ho rozhodl předčasně zveřejnit, aby zabránil politickému tlaku na změnu postoje úřadu.

Jak Branson, který za dekriminalizaci drog bojuje dlouhodobě, píše na svých stránkách, UNODC vydání své výzvy zatím pozdržel. Podle něj jde ale i tak o „povzbudivý posun“ u organizace, která „po desetiletí určuje drogovou politiku po celém světě“.

Ve svém prohlášení uvádí, že se rozhodl porušit embargo na publikaci zprávy UNODC, protože se bojí, že politický tlak na UNODC povede ke stažení prohlášení na poslední chvíli. Podle Bransona měla být zpráva UNODC zveřejněna už v neděli na mezinárodní konferenci v Malajsii.

 „Je to povzbudivý posun, který by mohl konečně ukončit zbytečnou kriminalizaci milionů uživatelů drog na celém světě,“ píše Branson, kterýse dogovou problematikou zabývá už dlouho.

“Ale ve chvíli, kdy toto píšu, se dozvídám, že nejméně jedna vláda vytváří enormní tlak na UNODC. Doufejme, že UNODC, globální organizace, která je součástí OSN a měla by konat ve prospěch lidí na celém světě, neudělá v posledním možné chvíli obrat čelem vzad a nepodvolí se tlaku,“ píše Branson. “Válka proti drogám už napáchala příliš mnoho škod příliš mnoha lidem.“

Bransonovo prohlášení a také kopii dokumentu UNODC na jeho stránkách si můžete prohlédnout zde.