Ilustrační fotografie

Ilustrační fotografie Zdroj: AFP PHOTO - ILA PRISON

JXD: Kolik diskutérů našeho serveru by šlo v Anglii sedět?

Člen britské vlády Chris Grayling přichází s myšlenkou, že za trollení na netu by měly být dva roky vězení. Prošel jsem pár diskusí pod články na našem serveru a zjistil, že kdyby se to zavedlo i u nás, půjde půlka populace sedět.

Server věnovaný moderním internetovým technologiím diit.cz uveřejnil mimořádně zajímavou zprávu, ze které jde strach. V Británii právě hoří skandál, kdy se známá moderátorka stala terčem internetových útoků. Člen britské vlády Chris Grayling přišel s řešením tak blbým, že by se mohlo úspěšně uchytit i u nás.

Tak tímto textem především prosím všechny příčetné - distancujme se od snahy kriminalizovat cokoliv! Je samozřejmé, že některé projevy jsou trestné, i když padnou v hospodě u piva nebo v diskusi pod článkem nebo facebookovským postem. Jako příklad uvedu výrok „zabiju tvoje děti“. Když někdo něco takového do chatu napíše, nebo řekne u piva, měl by mít malér. Měla by ho vyšetřovat policie a velmi důkladně prošetřit, zda to myslí či nemyslí vážně. Běžné trollení, nadávky, zesměšňování, urážky a dehonestace jsou však v hospodě i na Internetu zcela legitimní a trestat je by znamenalo fašizaci společnosti a atentát na svobodu slova.

S elektronickou komunikací a sociálními sítěmi se velmi snížil práh veřejného útoku. Pokud o někom v hospodě řeknete, že je č**ák, je to banalita, pokud to napíšete na Facebook, je to také banalita, ale ten výrok (na rozdíl od hospodského) lze vytisknout na tiskárně nebo pořídit snímek obrazovky. Britský potentát teď ale doslovně napsal: „internetoví trollové jsou zbabělci, kteří otravují život země.“ A chce změnu zákona, která by trollení trestala dvouletým vězením.

Jsem terčem trollení již nejméně patnáct let - od momentu, kdy jsem začal psát na Reflex.cz. A jako chronická oběť kyberšikany si dovoluji kompetentně prohlásit, že navrhované opatření je fašistický idiotismus. Plky na sociálních sítích totiž mají - i ve srovnání s hospodskými kecy - zcela zanedbatelnou váhu. Desítky procent facebookovských postů vznikají v okamžiku, kdy se autor vrátí z hospody nacucanej jak houba. Další desítky procent vznikají jako momentální nápad, a myslím jenom celkem zanedbatelná množina postů nese nějakou myšlenku. Podřizovat proto internetové diskuse stejným zákonitostem a normám, jaká platí třeba pro novinový článek, je prostě blbost. Diskuse na Netu jsou nezávazné, není potřeba při nich ani osočenému pohlédnou do očí, a jak jsem už jednou zdůraznil - značná část vzniká pod vlivem. Proto nemají ani zdaleka váhu normálního normálního výroku, a když, tak váhu výroku proneseného v hospodě po sedmém pivu. Trestat nadávání na netu vězením je naprostý nesmysl, fašizující slabomyslnost, a proto se obávám, že by se to mohlo uchytnout i u nás. Proto dávám - jaksi dopředu - argument pro obhajobu všech, kteří by byli za to, že mi na Reflex.cz nadávají, stíhaní:

Vaše nadávky na Internetu mi nijak neublížily. To, že jste opakovaně napsali, že jsem vyhulenej debil, mi nijak neublížilo, nezpůsobilo mi to žádnou škodu, neomezilo ani neohrozilo mne a upřímně řečeno se mne ani nijak nedotklo. Proto žádám pro všechny, kteří mi nadávají, aby jim to bylo i nadále tolerováno a aby je za to nikdo nemohl popotahovat.