Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

11 hodin chaosu – ultraortodoxní Židé odmítli sedět v letadle vedle ženy

Kolem 11 hodin chaosu a neklidu vyvolali tento týden ultraortodoxní Židé v letadle izraelské společnosti El Al při letu z New Yorku do Tel Avivu. Zpozdili odlet letadla, hádali se a celou dobu letu stáli v uličce a udělali ostatním cestujícím i posádce z letu horor. Důvod? Někteří z nich odmítli sedět vedle žen. Jejich víra jim to prý neumožňuje.

Událost se odehrála v noci z úterý na středu, letadlo pak přistálo v Izraeli v pět hodin ráno 24. září. Co se přesně stalo?

Když někteří ultraortodoxní Židé zjistili, že mají v letadle místa vedle žen (dodejme, že také židovských), odmítli se na svá místa posadit. Stáli v uličce a stroj nemohl kvůli bezpečnosti cestujících odletět. Ženám dokonce nabízeli peníze, ať si najdou jiné místo. Jenže některé odmítly s tím, že sedí vedle svého manžela. Nakonec se ortodoxní na chvilku posadili, ale jakmile se letadlo odlepilo od země, opět nastoupili do uliček, modlili se tam a znemožňovali celý dlouhý let normální provoz na palubě, dokonce bránili ostatním dostat se na toaletu. „Byl to naprostý horor, to jsem ještě nezažil,“ komentoval situaci jeden z cestujících.

Navíc letadlo bylo zcela plné, protože Židé jeli do Izraele na svátek Roš ha-šana, což je židovský Nový rok, který letos připadl na dobu západu slunce právě na středu 24. září.

Ortodoxní Židé i v Izraeli nesedí v dopravních prostředcích vedle žen, například požadují aby něžné pohlaví sedělo v zadní části autobusu.

Společnost El Al celý incident vyšetřuje, ale její představitelé netuší, jak by podobným incidentům mohli v minulosti zabránit, protože by muselo kvůli místu dojít k „lustraci“ cestujících už před letem.