Lavrov

Lavrov Zdroj: Profimedia.cz

Rusko chce podle Lavrova od základu změnit vztahy s USA

Vztahy mezi Ruskem a Spojenými státy se musí nově "zresetovat" . V rozhovoru v ruské televizi Pátý kanál to řekl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Moskva podle něj nestojí o pokračování nynější sankční války se Západem, řekl ale také, že Washington podle něj používá v boji s terorismem dvojí metr.

Rusko a Washington potřebují ve vzájemných vztazích "reset 2.0", řekl ministr. Reagoval tak na politiku Spojených států z uplynulých let, kdy se Washington prý snažil zmáčknout pomyslné tlačítko "reset" a zlepšit dialog s Moskvou.

Nové ochlazení do vztahů mezi oběma zeměmi vnesl zejména konflikt na Ukrajině, kde proti vládě v Kyjevě bojují proruští separatisté. Západ obviňuje Moskvu, že povstalce podporuje a vyzbrojuje. Kvůli přístupu Ruska k ukrajinské krizi na Rusko uvalily USA a EU v několika krocích sankce. Moskva v reakci na to zakázala dovoz potravin ze Západu.

Rusko se podle Lavrova necítí být od Západu izolované. Zároveň obvinil Washington, že to on ničí vzájemnou spolupráci a že uplatňuje dvojí metr v boji proti "terorismu".