Evropa má velký problém: Co se má stát s tisíci kostely, do kterých nechodí lidé?

Evropa má velký problém: Co se má stát s tisíci kostely, do kterých nechodí lidé? Zdroj: Profimedia.cz

Evropa má velký problém: Co se má stát s tisíci kostely, do kterých nechodí lidé?

V mnoha zemích Evropy chodí do kostelů stále méně a méně věřících. Problém se dotýká především menších kostelů na vesnicích, které nejsou turistickými atrakcemi. Například jenom v Anglii se od roku 1960 uzavřelo přes 1000 kostelů. Tento problém ale existuje i v Česku. Problémem se zabýval web newstatesman.com.

Některé kostely po svém odsvěcení nacházejí nové využití. Slouží jako knihovny, divadla, kluby nebo dokonce restaurace. Občas se v nich, myslíme tím ty křesťanské, také scházejí lidé jiného vyznání, například muslimové. Těch totiž v Evropě kvůli přistěhovalcům přibývá. Dalším využitím kostelů je jejich proměna na komunitní centra, kde se scházejí imigranti a uprchlíci. To se děje například ve Velké Británii či Portugalsku.

Ve Francii mají ale ke kostelům zcela jiný přístup, protože většina z nich patří státu, který je převzal od církve díky zákonu zabavující všechny tyto stavby postavené před rokem 1905.  Proto, i přes to, že do kostela chodí aktivně pouze necelých pět procent populace, ve Francii funguje až 44 000 kostelů.

Kostely patří v celé Evropě ke kulturnímu bohatství a jsou tradičními stavbami, ať už ve městech či na venkově. Jejich architektura a genius loci funguje napříč všemi kulturami a vyznáními. Je to místo, kde lze najít vždy klid. A klid a ticho potřebuje někdy každý z nás. Proto by se i státy měly více věnovat tomu, jak využít i kostely, které již věřící opustili.