Americké filmy

Americké filmy Zdroj: Victor Omar Diop a Antonio Tempe

Thelma a Louise
Frida
Matrix
Snídaně u Tiffanyho
Americká krása
5
Fotogalerie

Černoši v hlavní roli: Jak by vypadaly hollywoodské velkofilmy, kdyby se natáčely v Africe

Keanu Reeves jako akční hrdina Neo ze snímku Matrix nebo kráska Audrey Hepburn v legendární Snídani u Tiffanyho. Jsou prostě takové filmy, ve kterých bychom si už ani jiné herce nedokázali představit. Senegalský umělec Victor Omar Diop se ale ve spolupráci s fotografem Antoniem Tempem pokusil předvést, jak by to vypadalo, kdyby se hlavních rolí ve známých velkofilmech zhostili černoši.

Stačí, když si na dovolené v hotelovém pokoji pustíte televizi nebo doma přepnete program na nějaký ze slovenských kanálů. Pokud v tom čase zrovna chytíte vysílání nějakého velkofilmu, bude vám i v jazyce našich sousedů možná připadat úplně jiný. Přirozeně jsme totiž už pěknou řádku let zvyklí na to, že Brad Pitt mluví hlasem Michala Dlouhého a k tváři Meryl Streepové zase dokonale sedne intonace Zlaty Adamovské. Když tedy potom slyšíme debatovat naše hrdiny v jiném než originálním, nebo českém dabingu, není to prostě ten pravý požitek.

Co kdyby navíc hlavní postavy v oblíbených filmech ztvárnili úplně jiní herci? Jak by taková skutečnost vypadala, se snažil předvést senegalský umělec Victor Omar Diop a ke spolupráci si přizval francouzsko-amerického fotografa Antoina Tempa. S jeho pomocí se vrhli na přetváření ikonických snímků z hollywoodské a francouzské produkce. Jednalo se především o filmy, které je samotné během jejich života ovlivnily.

Kontrast mezi pravými hvězdami stříbrného plátna a jejich „dvojníky“ zvýšili tím, že obsadili pouze Afričany. Na snímcích tak můžete vidět černošského Nea z Matrixu nebo ebenovou verzi Audrey Hepburn ze Snídaně u Tiffanyho. Dalšími filmy, které si dvojice vzala do parády, jsou například Thelma a Louise, Americká krása či Frida. Série má celkem dvacet snímků a krom pocty, kterou touto cestou dvojice umělců legendárním kouskům kinematografie vzdává, má být podle jejich slov také sociologickým experimentem.