Vizualizace druhé nejvyšší budovy světa Burdž Azízí v Dubaji.

Vizualizace druhé nejvyšší budovy světa Burdž Azízí v Dubaji. Zdroj: Azizi Development

Vizualizace druhé nejvyšší budovy světa Burdž Azízí v Dubaji.
2
Fotogalerie

V Dubaji staví druhou nejvyšší budovu světa, bude mít kolem 700 metrů i luxusní sedmihvězdičkový hotel

V prosperující Dubaji, kde je nejvyšší budova světa (Burdž Chalífa s 828 metry) a desítky mrakodrapů vyšších než 300 metrů, rostou další obří stavby. Před několika dny bylo oznámeno že se začne stavět mrakodrap Burdž Azízí, který má být dokončen v roce 2028 a se svými zhruba 700 metry se má stát druhou nejvyšší budovou na světě. Má mít 122 podlaží, bude zde mimo jiné supermoderní obchodní centrum, luxusní rezidence a honosné penthousy, sedmihvězdičkový hotel, jedinečná vyhlídková terasa a řada špičkových restaurací a zařízení. Plánem je, aby se z Burdž Azízí stala další turistická a obchodní atrakce globálního významu.

Výstavbu dubajské věže Burdž Azízí zajišťuje společnost Azizi Developments, která patří mezi přední developery ve Spojených arabských emirátech. Mrakodrap vyroste na nejznámější dubajské třídě Sheikh Zayed Road. Zajímavé je, že se zatím neví, jak přesně vysoká stavba po dokončení bude, údajně o tom ještě rozhodují dubajské úřady. Hovoří se ale o zhruba 700 metrech, protože tomu nasvědčují zveřejněné vizualizace a informace o projektu.

Zajímavé je, že společnost Azizi Developments je rodinná firma založená emigranty z Afghánistánu, kteří se před lety přestěhovali do Dubaje a mimořádně se jim tam v posledních letech daří. Vlastní také největší komerční banku v Afghánistánu, ovládají tam obchod s pohonnými hmotami a mají v této zemi (dnes řízené islamistickým hnutím Tálibán) mnoho nemovitostí. Mirwaís Azízí, zakladatel a předseda představenstva firmy, který se přestěhoval z Afghánistánu v roce 1988, na svoji novou vlast pamatoval i při oznámení o stavbě Burdž Azízí: „Tato věž bude naším odkazem v Dubaji. Vzhledem k tomu, že Dubaj dala mé rodině a mně tolik bezpečí a spoustu příležitostí, je tato budova, která bude druhá nejvyšší na světě, způsobem, jak se odvděčit tomuto emirátu a jeho pozoruhodně pohostinným a přívětivým lidem“.

Společnost ale ne vždy prosperovala, přesto se i v dobách největších krizí chovala ke svým zákazníkům a partnerům pozoruhodně seriózně. První pozemky v Dubaji koupila v roce 2007 a začala nabízet naplánované nemovitosti. Jenže v letech 2008-2010 v době celosvětové finanční krize musela své projekty zastavit, protože mnoho kupujících nemohlo pokračovat v domluvených platbách. Tehdy Mirwaís Azízí na rozdíl od jiných rozhodl, že kupujícím a partnerům mají být jejich vklady a podíly vráceny. Celkem se jednalo o více než 40 milionů dolarů. Výstavba projektů byla obnovena v roce 2013 a od té doby je firma příkladem úspěchu. V současnosti vlastní v Dubaji mnoho obytných a komerčních nemovitostí a staví dalších kolem 40 000 bytových jednotek (tolik se jich nepostaví za rok v celém Česku) za několik miliard amerických dolarů, které mají být dokončeny do konce roku 2027. Takže je vidět, že v Dubaji to jde všechno hodně rychle.

V dubnu roku 2016 generální ředitel společnosti Farhad Azízí v rozhovoru pro časopis Arabian Business z nějakého důvodu zmínil při popisu záměrů firmy i Prahu. Řekl: „Já osobně bych v Evropě investoval v Paříži, ale ne v Praze. Dubaj bych zařadil do kategorie jako je New York, Paříž, Sydney, Hongkong či Singapur. Dubaj je jedním z těch center, kterým se bude dařit bez ohledu na to, co se stane.“

Jak dlouho ale bude Burdž Azízí druhou nejvyšší stavbou světa, je otázkou. Spíše to bude jen velmi krátkou dobu, protože ve světě rostou i další mrakodrapy, některé mají v plánu dosáhnout výšky magického jednoho kilometrů.