Pátý ročník výpravy Go za Gorilou!

Pátý ročník výpravy Go za Gorilou! Zdroj: mountain-gorilla.cz

Pátý ročník výpravy Go za Gorilou!

Cílem projektu a následné expedice za horskými gorilami je zejména podpora neziskové organizace Gorilla Doctors ve které zkušení veterináři pečují a pomáhají zachránit gorily, kterých bohužel zbývá poslední tisícovka na celém světě, a to v jediné oblasti deštných pralesů na hranicích Ugandy, Rwandy a Konga.

Pojďte společně s námi podpořit jejich ochranu nákupem ekologicky pěstovaných káv jedinečných chutí a vůní které pro vás v Mountain Gorilla Coffe osobně a pečlivě vybíráme přímo od místních farmářů v Ugandě. Z každého zakoupeného produktu věnujeme část finančních prostředků právě na podporu vzácných goril horských.

Pátý ročník výpravy Go za Gorilou!Pátý ročník výpravy Go za Gorilou! | mountain-gorilla.cz

Letos v květnu proběhla již pátá expedice Go za Gorilou! Dobrodružná výprava do rovníkového deštného pralesa východoafrické Ugandy je plná náročných výstupů na jejichž konci v případě štěstí můžete na vlastní oči pozorovat ohrožené horského gorily v jejich přirozeném prostředí. Účast na projektu v předchozích letech podpořili známí hudebníci jako Kamil Střihavka, Jan Kalina se Sto zvířat, Xindl X nebo Matěj Ruppert z kapely Monkey Bussines. Necestujícím ambasadorem tohoto ročníku byl zpěvák Tomáš Klus, který v souvislosti s patronací projektu napsal o horských gorilách dokonce písničku.

Z řad soutěžících se se k nám tentokrát připojila Kristýna Korecová, výherkyně posledního ročníku on-line fotografické soutěže kávové značky Mountain Gorilla Coffe. Tato výhra pro ni byla doslova srdcovou záležitostí, protože pracuje jako ošetřovatelka primátů v Safari Parku ve Dvoře Králové.

Pátý ročník výpravy Go za Gorilou!Pátý ročník výpravy Go za Gorilou! | mountain-gorilla.cz

Cestovatelský deník expedice Go za Gorilou!

Provedeme vás den po dni naší dobrodružnou výpravou za vzácnými horskými gorilami! Jedinečné přírodní parky a nádherná africká příroda jen dokreslují atmosféru této jedinečné expedice, která započala nočním příletem do Entebbe. Odtud jsme se náročným přesunem a s ním spojeným velkým množstvím zážitků na cestě dostali až do parku Ziwa Rhino Park kde se nám naskytla možnost z blízkosti několika metrů sledovat spokojený život nosorožčí rodiny. V největším ugandském národním parku Murchison Falls National Park jsme se zatajeným dechem pozorovali slony, hrochy, žirafy, krokodýli či vodní buvoli. Perlou afrických přírodních úkazů byl Murchisonův vodopád vysoký přes šedesát metrů.

Po náročném dni následoval zasloužený odpočinek, po kterém jsme se vypravili na malé loďce do delty Bílého Nilu. Celou cestu jsme byli obklopeni nekonečným množstvím divokých zvířat, a to zejména ptáků. Měli jsme možnost vidět i jeřába královského, který je ugandským národním ptákem a symbolem na státní vlajce. Odpoledne patřilo vrcholu Murchisonových vodopádů, které jsou v období dešťů plné vody. Sprška v podobě stříkajících kapek nás zcela jistě neminula.

Následující den byl ve znamení dlouhého přejezdu. Přírodní park na jihu Ugandy Queen Elisabeth a jezero Lake Edward však za tu náročnou cestu zcela jistě stojí. Ubytování ve stanových domcích u jezera plného hrochů jen umocnilo neskutečný zážitek. Další přesun do města Kisoro nabídl možnost pozorování nádherné hornaté krajiny se spoustou čajových plantáží a první kávové farmy. Bydlíme dokonce v hotelu, ve kterém při svých cestách zastavila i známá bioložka Dian Fossey. Zítra nás čeká brzké vstávání.

Je to tu! Ještě za tmy vyrážíme na jedinečnou výpravu za vzácnými gorilami, která začíná nádherným ranním východem slunce v horách. Po dlouhém čekání na povolení vstupu do parku a náročném výstupu jsme splnili cíl expedice Go za Gorilou a našli jsme skupinu sedmnácti horských goril v parku Bwindi. Nelze ani popsat pocity a emoce jaké v tu chvíli cítíte. Je to opravdu zážitek na celý život, který se jen tak neopakuje.

Expedice Go za Gorilou bohužel končí. Naším posledním zastavením je nezisková organizace Gorilla Doctors. Dr. Fred, který zrovna ten samý den zachránil z pytlácké pasti poraněnou gorilu od nás obdržel jako pozornost čokoládu a kávu a jako poděkování za důležitou práci a ochranu horských goril jsme předali 12 milionu ugandských šilinků na provoz místní pobočky. Poté již následovala dlouhá cesta zpět do hlavního města a návrat domů.

Tak zase za rok!