Nejtěžší závod na světě a pak z Alp na kole domů. Daniel Polman vzdal hold slavnému teplickému dobrodruhovi

Nejtěžší závod na světě a pak z Alp na kole domů. Daniel Polman vzdal hold slavnému teplickému dobrodruhovi Zdroj: archív

Nejtěžší závod na světě a pak z Alp na kole domů. Daniel Polman vzdal hold slavnému teplickému dobrodruhovi
Nejtěžší závod na světě a pak z Alp na kole domů. Daniel Polman vzdal hold slavnému teplickému dobrodruhovi
Nejtěžší závod na světě a pak z Alp na kole domů. Daniel Polman vzdal hold slavnému teplickému dobrodruhovi
Nejtěžší závod na světě a pak z Alp na kole domů. Daniel Polman vzdal hold slavnému teplickému dobrodruhovi
Nejtěžší závod na světě a pak z Alp na kole domů. Daniel Polman vzdal hold slavnému teplickému dobrodruhovi
9
Fotogalerie

Nejtěžší závod na světě a pak z Alp na kole domů. Daniel Polman vzdal hold slavnému teplickému dobrodruhovi

 „Sfouknout to všechno bez odpočinku za sebou během čtyř dnů považuji za můj dost možná největší sportovní výkon.“ Když tohle prohlásí ultracyklista Daniel Polman, absolvent mnoha závodů a výzev po celém světě, tak zbystřete! Právě dokončil Payer Ultra Project na počest významného polárníka, objevitele, kartografa a malíře.

Julia Payera tak připomenul jen těžko představitelnou porcí sportovního úsilí. Každá z částí projektu byla sama o sobě extrémní výzvou: v pátek 23. 6. se postavil na start nejtěžšího jednodenního cyklistického závodu na světě Race Across The Alps. Trasu dlouhou 525 km s brutálním převýšením 14 500 výškových metrů zvládl v čase 24 hodin a 52 minut, což mu v mezinárodní konkurenci vyneslo cenné desáté místo. Stal se zároveň prvním českým finišerem tohoto slavného alpského závodu s tradicí delší než dvacet let.

V sobotu 24. 6. odpoledne ho za cílovou čárou žádný zasloužený odpočinek nečekal. Novopacký ultramaratonec pokračoval druhou částí projektu. Spolu se svým Ultra Paka Racing Teamem vystoupil na chatu Julius Payer Hütte (3029 m), pojmenovanou po významném teplickém rodákovi, který si zamiloval severoitalské Jižní Tyrolsko. V neděli 25. 6. se vydali na náročný vysokohorský výstup na vrchol Ortleru (3905 m), na němž kdysi Julius Payer rovněž stanul a celou oblast kolem něj zakreslil a zmapoval.

Bolavé nohy po sestupu zpět do údolí musel Polman ještě přemluvit k třetí části. Tou nebylo nic menšího než 652 km dlouhý přejezd z jihotyrolského Suldenu pod Ortlerem k rodnému domu Julia Payera v Teplicích. Spolu s kamarády v doprovodném vozidle vyrazil v pondělí ráno na kole přes Itálii, Rakousko, Německo vstříc cíli na severu Čech. Největším protivníkem se mu stal silný protivítr ubírající mnoho sil a zpomalující průměrnou rychlost. K domu, kde se Payer 2. září 1841 narodil, přijel po 33,5 hodinách, během nichž spal jen 10 minut.

„Už Race Across The Alps ze mě vyždímal prakticky veškerou tělesnou energii. Za těch 25 hodin jsem spálil přes 16 000 kalorií. Takže následný výstup na chatu ve třech kilometrech rozhodně nebyla horská procházka, ale spíše boj o každý výškový metr. Ve vysoké nadmořské výšce je regenerace značně zpomalená. K vrcholu Ortleru jsem vyrážel hodně rozbitý. Nohy po ultramaratonu a výstupu na chatu byly v jednom ohni,“ popisuje svůj výkon.

V lezeckých pasážích na hřebenu zjistil, že ty stovky zabrzdění z vysoké rychlosti do nuly v serpentinách mu vzaly sílu i z rukou. Ve strmých pasážích ledovce si pak pomáhal v jedné ruce cepínem a ve druhé hůlkou. „Někdy jsem si připadal jako Meresjev, ale nakonec jsme se na vršek vyškrábali v docela dobrém čase. Přispěli k tomu i dva horští vůdci a horolezci z Čech – Zdeněk Hák a Petr Kejklíček, kteří se starali o naši bezpečnost. Další porci morálních sil vyžadovalo přemluvení nohou namožených zejména sestupem o dva výškové kilometry dolů, aby mě dovezly až do dalekých Teplic,“ pokračuje.

Stejně jako při závodě se mohl spolehnout na skvělou podporu kamarádů během přesunu. Zajišťovali mu pití, jídlo, konzultoval s nimi navigaci a zejména ho skvěle povzbuzovali. „Nejvíce toho odřídil tradičně můj brácha Martin. Na zpáteční cestě mě zpočátku potrápila tři alpská sedla, kterých jsem měl ještě z Race Across The Alps, kde jich bylo dvanáct, plné zuby. Později nastoupil nepříjemný protivítr, který prakticky zesiloval až do cíle u rodného domu Julia Payera. Jinak nás ale počasí po celou dobu projektu podrželo. Do Teplic jsem dorazil vyndanej jak chleba z tašky, protože při každé ze tří částí Payer Ultra Projectu jsem si sáhl na dno sil,“ dodává.

Všechna ta dřina však přinesla dle Polmana své ovoce: „V cíli projektu jsem byl naplněný úžasnými pocity a přesvědčením, že to všechno stálo za to. U pamětní desky na fasádě domu jsem vytáhl z dresu námi podepsanou pohlednici z chaty Julius Payer Hütte.“ Čas projektu se zastavil, ale příběh mimořádného a v Čechách stále málo doceněného Julia Payera, kterého chtěl tímto připomenout, tu zůstane navždy. Potěšila ho i správkyně chaty nesoucí jeho jméno, která mu při loučení za projekt poděkovala a řekla, že bychom panu Payerovi udělali velkou radost. Zdaleka to však není jediná věc, která mu spolu se sportovním výkonem utkví v paměti. „Tím nejcennějším jsou ve finále jako vždy příběhy a společné zážitky prožité v naší „ultra paka“ partě,“ usmívá se unaveně.

Teplický dobrodruh

Julius Payer, celým jménem Julius Johannes Ludovicus von Payer (2. září 1841, Teplice–19. srpna 1915, Bled), byl teplický rodák, významný horolezec, polárník, objevitel, kartograf a malíř. Absolvoval 43 prvovýstupů na vysokohorské štíty v Alpách. Coby šikovný kartograf je dokázal i zmapovat. Díky tomu se dostal do čtyř polárních výprav. Při poslední z nich bylo objeveno do té doby neznámé souostroví, které Payer pojmenoval na počest císaře Zemí Františka Josefa. Své polární zážitky zachytil teplický rodák v rozsáhlém malířském díle. Jeho jméno nese Payerův ostrov v Zemi Františka Josefa. Na počest svého rodného města zde pojmenoval Teplický záliv a Šanovský ostrov. Dobrodružství ze svých výprav na sever rovněž popsal v knize, jejíž zkrácená verze vyšla v češtině pod názvem „V ledovém zajetí“ v roce 1969.

Daniel Polman spojil projekt tradičně i se sbírkou na podporu dvou dětí usilujících o zlepšení svého zdraví a dvou organizací starajících se o nemocné či hendikepované. „Sbírka ještě běží, takže stále je možné přispět a potěšit tím hned několik lidí. Veškeré informace jsou na mém webu,“ doplňuje.

Když nejtěžší závod nestačí

Prestižní ultramaraton Race Across The Alps je po právu označovaný za nejtěžší jednodenní závod na světě. Trasa vedoucí na území Rakouska, Itálie a Švýcarska je dlouhá 525 km a závodníky prověří neuvěřitelnými 14 500 výškovými metry! Závod překonává řadu ikonických alpských stoupání: hned dvakrát se jede přes Stelvio (2757 m), dále následují Gavia (2621 m), extrémně strmé Mortirolo (1852 m), Bernina Pass (2330 m), Albula Pass (2312 m), Flüela Pass (2384 m), Ofenpass (2149 m), Umbrail Pass (2501 m) a Reschenpass (1504 m). Závodník musí mít k dispozici jeden doprovodný automobil s minimálně dvěma řidiči. Limit startujících je 40, kteří mají na zdolání trasy maximálně 32 hodin. O náročnosti RATA svědčí i fakt, že ročník 2023 dokončilo v limitu 23 účastníků.

Po dokončení Race Across The Alps se Polman s týmem přesunul do Jižního Tyrolska, konkrétně do malebné horské obce Sulden, kde Julius Payer působil jako horolezec a kartograf. Odtud vystoupil na chatu Payer Hütte (3029 m), nesoucí jeho jméno. Následně se v doprovodu týmu vydal na alpský vrchol Ortler (3905 m), nejvyšší horu bývalého Rakouska-Uherska, dnes nejvyšší vrchol Tyrolska.

Julius Payer se narodil v Teplicích, a tak Daniel Polman po sestupu znovu sedl na kolo a vyrazil právě do města na severu Čech. Propojil tak úžasnou oblast v Jižním Tyrolsku, kde se tento mimořádný člověk proslavil, s jeho rodným městem. Cílem 652 km dlouhé cesty byl Payerův rodný dům a také pomník v nedalekém parku.