Lego vyslalo do stratosféry 1000 minifigurek

Lego vyslalo do stratosféry 1000 minifigurek Zdroj: Lego

Lego vyslalo do stratosféry 1000 minifigurek
Lego vyslalo do stratosféry 1000 minifigurek
Lego vyslalo do stratosféry 1000 minifigurek
Lego vyslalo do stratosféry 1000 minifigurek
Lego vyslalo do stratosféry 1000 minifigurek
5
Fotogalerie

Česko má 1000 nových astronautů. Společnost Lego vyslala do stratosféry raketoplán se svými figurkami

Cesta do vesmíru nemusí být jen nesplnitelným dětským přáním – v budoucnu se totiž může stát realitou. To se dětem rozhodla dokázat společnost Lego a s cílem popularizovat téma vědy a vesmíru se spojila s česko-slovenským týmem vesmírných odborníků, aby ve spolupráci s nimi vyslala do stratosféry 1 000 minifigurek Lego.

Speciální stratosférický let připravovala společnost Lego s týmem odborníků na vesmír několik měsíců. Vesmírní architekti navrhli a z karbonu zkonstruovali tři speciální sondy pro 1 000 minifigurek Lego, které stratosférický balón vynesl do stratosféry do výšky téměř 36 km. Aby si děti i dospělí mohli lépe představit, jak taková sonda vůbec vypadá, vytvořil pro ilustraci stavitel Lego její zmenšeninu právě z kostek. Reálná sonda je dlouhá 147 cm.

„Prostřednictvím letu chceme dětem ukázat, že jejich sny mohou sahat až za hranice vesmíru. Značka Lego má za cíl inspirovat malé stavitele a stavitelky a podporovat je na jejich cestě k realizaci všeho, co je možné, pokud k tomu mají podněty, jako jsou třeba stavebnice Lego,“ dodává ke kampani Iva Ambrožová, ředitelka marketingu společnosti Lego v ČR a SR.

Samotný let proběhl na konci května a sonda za dohledu týmu vesmírných odborníků úspěšně vzlétla ze slovenského letiště Malé Bielice. Během letu se raketa musela vypořádat s teplotami kolem -70 °C. Její součástí byla také sledovací jednotka s elektronikou, která během letu zabezpečovala sběr dat a vysílala polohu. Díky tomu mohl záchranný tým sledovat její lokaci a být připraven v místě dopadu. Sonda dopadla do křoví v obci Zubák v okrese Púchov.  

Průběh samotného letu okomentoval vesmírný architekt Tomáš Rousek, který se podílel na konstrukci sondy: „Sonda s minifigurkami Lego stoupala nahoru díky heliu ve stratosférickém balónu. Ve výšce 35 300 m km balón praskl, otevřel se záchranný padák a sonda směřovala volným pádem k Zemi rychlostí 70 m/s. Na základě přesné předpovědi směru větru jsme spočítali, kudy sonda s posádkou Lego poletí. Díky informacím, které vysílala sonda, jsme mohli sledovat nejen její aktuální polohu, ale také okolní teplotu po celou dobu letu.“

Minifigurky zvládly let bez jakýchkoliv úprav. V sondě byly pevně usazeny tak, aby odolaly silám, které na ně během letu působily. Sonda zároveň byla zcela bez krytu a každá z nich nesla přes 300 minifigurek, z nichž každá váží zhruba 3 gramy. Všech 1 000 minifigurek se z vesmíru vrátilo zpátky na zem a následně poputují ke svým novým majitelům – dětem a fanouškům Lego. Zasoutěžit si o ně můžete zde. Minifigurky astronautů jsou zároveň součástí stavebnice Lego ICONS Průzkumný raketoplán.