.

. Zdroj: Depositphotos

Sázky na hokejový šampionát roztočí přes dvě miliardy. Příští rok už výherce i sázkovky stát pořádně oškube

Dnes odpoledne startuje v lotyšské Rize a ve finském Tampere hokejový šampionát. Česká reprezentace, která obhajuje bronzové medaile z posledního mistrovství světa, se hned na úvod střetne v pikantním derby se Slovenskem. Velká mezinárodní akce, která bude trvat následujících šestnáct dní, nebude jen magnetem pro fanoušky, ale řádně roztočí byznys sportovních sázek. Podle odhadů hlavních sázkových společností na trhu Češi do svých tipů vloží přes dvě miliardy korun. Navíc to bude jedna z posledních akcí, při níž výherci své vyšší výhry nebudou muset danit.

Podle ozdravného balíčku na snížení rozpočtového deficitu, který začne platit od příštího roku, totiž vláda počítá s tím, že zavede zdanění výher nad 50 tisíc korun (nejen v kurzovém sázení, ale například i v číselných loteriích) srážkovou 15procentní sazbou. Takových šťastlivců je odhadem mnoho tisíc ročně. Dosud této dani podléhají výhry přesahující 1 milion korun. Státní pokladna by si tak měla z této daně přilepšit až o 900 milionů korun.

Ale zpět k šampionátu. Češi hokej milují a po loňské medaili opět myslí na některý z kovů. Podle sázkových kanceláří je sice český národní tým až čtvrtým adeptem na titul a jako nejpravděpodobnější mu přisuzují nepopulární čtvrtou pozici. Ale to jsou všechno jen odhady a hra čísel či teorie pravděpodobnosti. Nicméně sázkové společností už větří velký byznys. Například sázková společnost Tipsport očekává náběry sázek ve výši 1,3 miliardy korun a konkurenční Fortuna pak dalších 700 milionů korun. Tyto dvě společnosti ovládají drtivou většinu trhu, takže prostým součtem je patrné, že očekávání finančních vkladů do tipů bude minimálně přes dvě miliardy korun. Nesmíme zapomenout, že na trhu působí ještě několik menších hráčů, jako je Chance nebo Synot Tip, které tipy na hokejový turnaj mají ve své nabídce také.

Přestože včera Fialova vláda oznámila balík mnoha nepopulárních opatření, která hned vyvolala prudké reakce, a Češi jsou již rok drceni vysokou inflací, která ujídá z jejich reálných výdělků či úspor, tak našinci si sázení na sport jako lehký hazard neodepřou. Naopak do něj vkládají stále více prostředků. Vedle touhy bezpracně získat peníze za případnou výhru je tu i silný prvek adrenalinu a zážitku ze sportu, kdy si tipér vsadí na zápas nebo úspěšného střelce a pak celý zápas doma sedí u televize a fandí.

Pro sázkové kanceláře je důležité, aby český národní tým došel co nejdále, protože při brzkém vypadnutí to řadu sázejících odradí. Přesto je sázkový byznys a hazard všeobecně pro českou státní pokladnu vnímán jako poměrně jistý zdroj příjmů, a proto byl i zařazen do vládního konsolidačního balíčku. Kromě zdanění výher přes 50 tisíc korun vláda navrhuje i zvýšení sazby loterijní daně u některých segmentů hazardu. Mezi ně budou patřit i sázky na sportovní či společenské události. Slibuje si od toho skoro další čtyři miliardy korun navíc.

Státní dlaň natahující se po stále větším balíku peněz zcela určitě k utlumení hazardu nepovede. Lidé se budou snažit bezpracně vyhrávat peníze dál. Určitý rizikem však je, že pokud to stát se svými opatřeními přežene a bude sektor stále více ždímat, může nemalá část hazardního průmyslu zmizet v šeru ilegality. Vše tedy pojede jako dříve, akorát stát z toho nebude mít nic.