Video placeholde

Byla Kleopatra černá? A záleží na tom? Minimálně novému dokumentu od Netflixu na tom záleží velmi

Královna Kleopatra, tak se jmenuje nejnovější vysokorozpočtové historické dokudrama od Netflixu. U téhle streamovací služby je v poslední době zvykem, že se pokouší o cocasting, jehož hlavním jmenovatelem je diverzita. I v tomhle případě je Kleopatra “black”, což by asi nikomu nevadilo. Způsob, jakým to Netflix prezentoval v trailerech, byl nicméně minimálně kuriózní.

“Babička mi říkala: Je jedno, co ti říkali ve škole, Kleopatra byla černá.” To je věta, která zazní v traileru na nejnovější historické dokumentární drama z dílny Netflixu – Queen Cleopatra. A to pochopitelně rozpoutalo na sítích nemalou debatu. Účastnili se jí bílí rasisté, afrocentrické skupiny, samotní Egypťané a argumentů pro i proti padala spousta.

I my jsme se rozhodli, že život a barva kůže Kleopatry stojí za menší rozbor v našem pořadu noviNářek. Popovídáme si tedy o tom, jakou měla slavná egyptská královna nejspíš pleť, co mohlo vést Netflix k takovému kroku, jestli záleží na tom, že tohle není klasický film, ale dokument, a podíváme se i na duchovní předchůdce tohoto projektu. Zkrátka čeká vás bílý Čingischán a černý Hitler.