Video placeholde

Roboti vám nevezmou práci, vezmou vám ji korporace a dají ji robotům… kteří ji budou dělat hůře

V posledních týdnech a měsících je tématem číslo jedna umělá inteligence. Jak dlouho bude trvat, než svět kompletně ovládnou roboti? Kolik času máme než nějaký program zešílí a odpálí všechny jaderné hlavice na světě? Proč o mě umělí inteligence tvrdí, že jsem fotbalista, který žil mezi 1887 a 1934?

Velkou pozornost vzbudila hlavně petice mnoha učených lidí, mezi nimiž byla i jména jako Elon Musk nebo Steve Wozniak, která vyzývala k zastavení vývoje umělé inteligence. Alespoň na půl roku. Z bezpečnostních důvodů. Nejspíš vás nepřekvapí, že taková petice zatím nevedla nikam, ale rozdmýchala u veřejnosti debatu o tom, nakolik je situace se vzpourou chatbotů vlastně vážná.

Právě o tom je nejnovější epizoda našeho pořadu noviNářek, kde se zabýváme aktuálními a ideálně absurdními událostmi ze světa i z domova. Hysterie kolem AI totiž splňuje obojí. Uvidíte, co jsou vlastně tyhle “umělé inteligence” zač, nakolik jsou výkonné, kolik potřebují lidí k tomu, aby alespoň trochu fungovaly… A jak jsou nebo nejsou schopné tvořit reálné umění. A uvidíte robota praštit dítě, což je vždycky zábava.