Video placeholde

Kalousek o úsporném balíčku: Od vlády jde o maximum. Chtěl bych vyšší úspory státu, vadí mi progrese

Mimořádná tisková konference o balíčku úsporných opatření a změně v důchodech byla tématem dnešního pořadu Reflexe Miroslava Kalouska a Marka Stoniše. „Osmnáct měsíců se nedělo nic a všichni jsme s napětím čekali, co dnes vláda předloží. Musím říct, že jsem to čekal o něco horší, protože se dohadovalo pět koaličních stran různých programových priorit,“ říká Kalousek a bere to, co vláda prezentovala, jako maximum možného.

„Každý z nás si v tom balíčku najde něco, co se mu nelíbí, co i mě vysloveně bolí, ale dohromady jde o řešení,“ tvrdí. „Nejde o marginální, ale poměrně významný přípěvek ke stabilizaci veřejných rozpočtů, který může zlomit neblahý trend šíleného zadlužování. A proto cítím povinnost ten balíček podporovat, jakkoliv bych jej mohl několik hodin kritizovat,“ vysvětluje a dodává: „Alternativou není lepší balíček, ale další šílené zadlužování.“ Konkrétně vyčítá malou razanci v úsporách: „Přál bych si mnohem větší úspory než 80 miliard korun. Nelíbí se mi ani vyšší progrese u daně z příjmů fyzických osob, ani změny ve zdravotním pojištění,“ říká. „Ale kdybych tu reformu přirovnal k autu, tak to není auto, které bych si vybral, ale je to auto, které mě veze k cíli. A vím, že alternativou není lepší auto, ale že skončím bez něj a k cíli se nedostanu,“ říká v nadsázce. „Mně se to auto tak nelíbí, že bych si jej nejen nekoupil, ale na rozdíl od vás bych do něj ani nenasedl,“ kontruje Stoniš.

Stranou nezůstalo ani to, co ministr sociálních věcí nazývá důchodovou reformou. Oba diskutující shodně odmítli oznámené změny nazvat reformou. Shodli se, že jde pouze o parametrické úpravy stávajícího systému, který je neudržitelný a i po dnešních změnách v budoucnu povede k většímu rovnostářství ve vyplácení důchodů.

Kalousek rovněž vládu varoval před lobbistickými tlaky, které budou chtít balíček upravit a ovlivnit, a stejně tak se obává snahy jej změkčit na půdě parlamentu.

V aktuálním vydání pořadu odpověděl Miroslav Kalousek na dotaz diváka, který se ptal, proč vláda nepřistoupila k plošným škrtům, které by považoval za spravedlivé. „Plošných škrtů se nezdráhám, jsou dobrý nástroj, ale pro potřeby konsolidačního balíčku ne. Plošnými škrty se přiznávám, že nemám priority, a proto škrtám všechno všem. Navíc dnešní situace, kdy se významně změnila bezpečnostní situace a roste inflace, ujasnění priorit vyžaduje. Kde by se ovšem neměla vláda plošným škrtům vyhýbat, je letošní rozpočet, kdy už nemáte čas měnit legislativu ani neušetříte propouštěním státních zaměstnanců. Vládě letos opravdu hrozí propad příjmové stránky rozpočtu a větší deficit, než je schválených 295 miliard, proto by se plošných škrtů bát neměla, ale bohužel jsem o nich nic neslyšel,“ uzavírá Kalousek.

-   Měla by úsporný balíček provázet pro jeho větší věrohodnost také personální obměna vlády?

-   Dopadnou škrty a především zvýšení daní nejvíce na voliče ODS?

-   Co může celý plán vlády velmi rychle už v nejbližší době potopit?

-   Jak by měla vláda postupovat v redukci státní správy? Na tyto a další otázky hledali odpovědi oba diskutující v aktuálním vydání pravidelného videocastu Reflexe Miroslava Kalouska a Marka Stoniše.

Divácké dotazy do dalšího vydání můžete posílat na marek.stonis@reflex.cz nebo kalousek@reflex.cz