Video placeholde

Kalousek v Reflexích: S inflací nebojuje centrální banka ani vláda, místo toho se hádají, kdo za ni může

Spor premiéra Fialy a guvernéra České národní banky Aleše Michla, kdo je hlavním viníkem současné míry inflace, byl hlavním tématem pravidelného pořadu Reflexe Miroslava Kalouska a Marka Stoniše. „Premiér Fiala má jistě pravdu, že z ústavy má za cenovou stabilitu odpovědnost centrální banka, a také je pravda, že od srpna, kdy byl jmenován guvernérem Aleš Michl, s ní bojovat bohužel přestala. Na druhou stranu je nesmysl si myslet, že finanční politika vlády nemá na inflaci žádný vliv,“ komentuje Kalousek a upozorňuje, že obří a nestoudné deficity, které vláda předkládá a předkládat ještě bude, vytvářejí obrovský proinflační tlak. „Nepotřebujeme, aby se ti dva lidi hádali, potřebujeme odvážnou koordinovanou hospodářskou politiku, kde s inflací bojují Česká národní banka a vláda společně.“

Marek Stoniš se dokonce domnívá, že aktuální mediální přestřelka mezi premiérem a guvernérem má odvést pozornost od reálných problémů země. Na to Miroslav Kalousek reaguje nekompromisně: „Myslím, že je to ještě horší. Snaží se svést odpovědnost jeden na druhého,“ říká a dodává: „Centrální banka je z ústavy nezávislá na politických tlacích, což je dobře, ale kromě toho existuje termín hospodářská politika, ve které hrají klíčovou roli monetární politika, již provádí centrální banka, a fiskální politika, která je odpovědností vlády. A tyto politiky musí být koordinované, není možné, aby každá z nich tahala za jeden konec provazu a nestalo se nic, což bohužel připomíná současný stav. Bývalo dobrým zvykem, že minimálně ministr financí společně s guvernérem hledali společné průsečíky hospodářské politiky a rozhodně se nepřekřikovali v médiích, kdo za co může,“ říká Kalousek.

V druhé části Reflexí odpověděl Miroslav Kalousek mimo jiné na divácký dotaz, jestli podle něj přežije ve vládě současný ministr financí Zbyněk Stanjura: „Tento dotaz vychází z přesvědčení, že když se jedná o rozpočtovou politiku, celý problém spadá pod ministra financí, což prostě není pravda,“ říká Kalousek. „Ten problém je problémem celé vlády, především premiéra. Ministr financí má ve vládě pouze jeden hlas a často se musí smířit s tím, že neprosadí svoji vůli. Vzpomínám si na vládu Vladimíra Špidly nebo Stanislava Grosse i Jiřího Paroubka, kde ministr financí Sobotka přicházel s velmi dobrými nápady a odcházel s rozhodnutími Zdeňka Škromacha. Je otázka pro ministra financí, jestli je tohle ochoten snášet a nést za to odpovědnost, nebo raději rezignovat. Já bych to asi schopen snášet nebyl,“ uzavírá Kalousek.

Jakou podobu bude asi mít konsolidační balíček, jejž chce v polovině května představit předseda vlády?

V jakém typu komunikace vláda nejvíce selhává?

Měl kabinet své systémové změny rozpočtu konzultovat s opozicí?

I na tyto otázky odpovídal dnešní díl pořadu Reflexe Miroslava Kalouska a Marka Stoniše

Své dotazy do příštího vydání můžete posílat na marek.stonis@reflex.cz nebo kalousek@reflex.cz