Video placeholde

Kalousek v Reflexích vysvětlil, jak může vláda dodržet plánovaný deficit, a proč se mu nestýská po Sněmovně

Kritika vlády kvůli rostoucímu schodku letošního rozpočtu, který byl schválen ve výši 295 miliard korun, a odpovědi na divácké dotazy byly tématem dnešního pravidelného pořadu Reflexe Miroslava Kalouska a Marka Stoniše.

Na otázku, zda je nutné, aby vláda kvůli rostoucímu deficitu novelizovala schválený zákon o rozpočtu, Miroslav Kalousek odpovídá: „Část kritiky opozice je oprávněná, ale vláda se do schváleného rozpočtu může vejít, přestože má za první kvartál letošního roku rekordní deficit ve výši přes sto šedesát miliard korun.“ Bývalý ministr financí Kalousek vysvětlil, že vláda dosud utratila pouze 25 % schválených výdajů a do konce roku je schopna výdaje udržet. „To znamená, že nemusí nutně přijatý zákon o státním rozpočtu novelizovat. To potřebujete jen v případě nutnosti vyšších výdajů, než jsou schváleny zákonem.“ Miroslav Kalousek ovšem nevěří, že vláda je schopna dodržet schválený deficit rozpočtu, protože v plánovaných příjmech chybí zhruba 120 miliard korun. „Jde o šedesát miliard z takzvané windfall tax, padesát miliard, které si tam vláda napsala jako příjem z emisních povolenek, jež nemůže dostat, a navíc jsem přesvědčen, že jí bude chybět část výběru z DPH, protože spotřeba klesá,“ říká Kalousek. Oba diskutující se shodují, že jedinou možností, jak udržet plánovaný deficit, jsou tedy okamžité plošné škrty na výdajové stránce rozpočtu. „Vláda musí škrtat, škrtat a škrtat,“ vyzývá Fialův kabinet Miroslav Kalousek. „Co se týče například zaměstnanců, kteří jsou placeni ze státního rozpočtu, nemůžeme snižovat počty učitelů, protože máme hodně dětí. Také nelze škrtat vojáky, ale všechno ostatní ano,“ uzavírá Kalousek.

V části, kdy odpovídá na dotazy diváků, reagoval na častý dotaz, jestli se svým častým vystupováním v médiích nechystá na návrat do politiky:

„Návrat do politiky jsem nikdy nevyloučil, ale konkrétní plán ani datum nemám připraveny. To, že v poslední době v médiích často komentuji rozpočet, není moje iniciativa. Já jsem médii zván a rád tato pozvání přijímám. A proč je to tak často? Asi proto, že z řad vládních politiků není ochota zcela otevřeně vysvětlovat problematiku veřejných rozpočtů. V mém případě ochota je a jsem přesvědčen, že když budou vládní politici chodit do médií více, nebudu tam muset chodit já: Oni na rozdíl ode mne totiž mají moc o věcech rozhodovat,“ vysvětluje.

Na jaké další otázky v dnešních Reflexích odpověděl? Mimo jiné:

- Do jaké míry je mu sympatický program ODS a zda by chtěl být jejím předsedou?

- Je správné, že Česká republika stále nakupuje a platí za vakcíny proti nemoci covid-19?

- Jak velké jsou úniky peněz prostřednictvím šedé ekonomiky?

- Jak to bylo v roce 2007 se sociálně demokratickými poslanci Melčákem a Pohankou, kteří tehdy podpořili Topolánkovu vládu?

- Preferujete parlamentní demokracii, nebo konstituční monarchii?

- Považujete za normální, že když vláda neschválí rezoluci Evropského parlamentu proti Maďarsku, tak ti z kabinetu, kteří byli přehlasováni, následně veřejně rozhodnutí vlády neloajálně kritizují?

Své otázky do příštích Reflexí můžete posílat mailem na marek.stonis@reflex.cz nebo kalousek@reflex.cz