Ahinsa shoes

Ahinsa shoes Zdroj: Ahinsa shoes

Ahinsa shoes
Ahinsa shoes
Lukáš Klimpera - fyzioterapeut a zakladatel Ahinsa shoes
3
Fotogalerie

Bolestí zad a hlavy vás může zbavit i změna chůze. České boty navržené fyzioterapeutem pomáhají už po roce

Chůze naboso či v barefoot botách pozitivně působí v prevenci i odstraňování potíží s nohami, bolestí zad či hlavy nebo s pánevním dnem. Potvrzuje to průzkum Ahinsa shoes, českého výrobce barefoot obuvi navržené fyzioterapeuty. 8 z 10 lidí, kteří nosí pouze barefoot boty, vidí zlepšení potíží s chodidly. Přes polovinu respondentů potvrzuje zmírnění bolesti zad a více než třetina uvádí ustoupení bolestí hlavy. Boty pro chůzi bosky pomohly i lidem, kteří je střídají s běžnou obuví. Ještě větší efekt ale měly u těch, kdo obouvají jen barefoot.

Potíže s chodidly, jako jsou například propadlá klenba, vbočené palce či patní ostruhy, trápí každého druhého respondenta. U těch, kteří střídají běžné a barefoot boty, hlásí zlepšení 61 %, a dokonce 8 z 10 lidí, kteří neobouvají nic jiného než tzv. bosoboty. Zajímavé je, že změnu k lepšímu pozorují i ti, kdo nosí barefoot boty méně než rok.

„Řada potíží pramení z toho, že nohy už od dětství fixujeme v pevné botě. Nemohou vnímat, pracovat a mozek je přestává používat. Vytrácí se pohybový program, který nohy využívá v rámci celého pohybového aparátu, a vzniká nový patologický program, který si pak neseme celý život,“ vysvětluje fyzioterapeut Lukáš Klimpera.

Nepřirozené postavení nohy ničí záda

Podle průzkumu Ahinsa shoes podobné zlepšení uvádějí lidé s bolavými koleny a kyčlemi, které s chůzí velice úzce souvisí. Nepřirozená poloha chodidel totiž ovlivňuje i je. Potíže s kyčlemi se zlepšily u 38 % lidí, kteří obouvají barefoot boty, a zmírnění bolesti v oblasti kolen přibližně u poloviny respondentů.

Pokud noha nestojí přirozeně, ovlivní postavení těla, protože přenastavuje celou dolní končetinu i pánev. To se pak promítá do zad v podobě bolesti. Celkem 55 % lidí vidí zlepšení bolesti zad od doby, kdy začali nosit barefoot boty. U těch, kdo nosí jen bosé boty, je to dokonce 63 %.

Bolest hlavy ustupuje díky lepšímu postavení těla

Graf 2: Alespoň občasná chůze v barefoot obuvi a změna u bolesti hlavy   Pevné a úzké boty nepříznivě působí na postavení celého těla, což má za následek typicky přetěžování páteře a omezení funkce hrudníku. A právě to může vést k bolestem hlavy. Oproti tomu přirozené chození bosky zapíná mozek, stimuluje jeho odpovídající centra a také zlepšuje náladu. Více než třetina těch, kteří alespoň občas obouvají boty pro bosou chůzi, vnímá ustoupení bolestí hlavy.

Ženy i muže trápí oslabení hluboko uložených svalů pánevního dna, které poznají podle projevů, jako je inkontinence, bolesti zad nebo klesající potěšení ze sexu. Bosá chůze přitom pomáhá aktivovat pánevní dno, a tak odvrátit tyto problémy. Zmírnění potíží potvrzuje i pětina respondentů, která střídá běžné a bosé boty, a dokonce 37 % lidí, kteří obouvají výhradně barefoot obuv.

Choďte zdravě alespoň občas

Naše tělo občas trápí všelijaké neduhy, s nimiž se různými způsoby snažíme vyrovnat. Co však udělat proto, abychom jim předcházeli? Odpověď by už nemohla být jednodušší – choďte zdravě a osvoboďte svá chodidla. „Všem bych doporučil nosit zdravé boty nebo co nejvíce chodit bosky. Pokud vaše zaměstnání vyžaduje konkrétní obuv, alespoň ve volném čase obujte barefoot boty, nebo choďte bosky. Zlepšení se totiž dostavuje i u těch, kteří boty střídají,“ doporučuje závěrem Lukáš Klimpera.

Společnost Ahinsa shoes otevřela  7. září na pražských Vinohradech svou první prodejnu. Úspěšná značka barefoot obuvi navržené fyzioterapety si zakládá na udržitelnosti a etické výrobě. Nabízí oblíbené modely ze stálé nabídky i novou kolekci pro podzim a zimu. O ručně šité barefoot boty mají zájem lidé z celého světa, měsíčně se zhotoví až 2 300 párů. Na jaře chce firma začít vyrábět boty na míru pomocí 3D tisku a do budoucna plánuje otevřít výrobnu v USA.