Video placeholde
Legendární fotbalista Diego Maradona
Legendární fotbalista Diego Maradona
Paolo Rossi (vlevo) a Diego Maradona během utkání mistrovství světa. Obě legendy odešly na konci roku 2020 do fotbalového nebe
Diego Maradona v dresu Neapole
Alessandro Renica a Diego Maradona ve zlatých časech Neapole
14
Fotogalerie

Míč, kterým skórovala Maradonova legendární „boží ruka“, jde do aukce. Může stát až 3 miliony dolarů

Chcete mít doma míč, který svojí „boží rukou“ poslal do soupeřovy branky argentinský fotbalový fantom Diego Maradona v legendárním čtvrtfinále mistrovství světa v roce 1986 proti Anglii? Stačí vám k tomu pomyslné dvě maličkosti: zúčastnit se aukce v režii dražební společnosti Graham Budd Auctions, která se uskuteční 16. listopadu, a mít pořádně naducanou peněženku nebo bankovní účet. Dražebníci očekávají, že se tato cenná fotbalová relikvie vydraží za 2,8 až 3,3 milionu dolarů (zhruba 70,6 až 83,2 milionu korun).

Míč do aukce nabídl tuniský fotbalový rozhodčí Ali Bin Nasser, který onen zápas před 36 lety řídil. „Tento míč je součástí mezinárodní fotbalové historie. Myslím, že nastal čas jej sdílet se světem,“ uvedl Nasser. Na jeho hlavu se přitom již během zápasu a v následujících týdnech a měsících po něm strhla lavina kritiky, že Maradonův gól uznal. Hlavní arbitr zápasu záhy prohlásil, že situaci neviděl zcela jasně. „Podle pokynů FIFA jsem se ale podíval na čárového rozhodčího, který se vracel na půlicí čáru a naznačil, že branka platí,“ uvedl tehdy.

A jak ke slavnému gólu rukou, k němuž se o mnoho let přiznal (a omluvil se za něj) i samotný Maradona, došlo? Píše se neděle 22. června 1986. Na Aztéckém stadionu v Ciudad de México před více než 114 tisíci diváky probíhá vypjatý čtvrtfinálový zápas fotbalového šampionátu mezi Argentinou a Anglií. Jeho náboj ovlivňuje válečný konflikt, který mezi oběma zeměmi proběhl o čtyři roky dříve při válce o Falklandy. „Myslete na Argentinu. Na naše vojáky na Falklandách. Na všechny ty mrtvé chlapce, které tam Angličané povraždili jako ptáčata. Jděte a venku poťte krev. Za ně,“ burcoval argentinský kouč Carlos Bilardo své svěřence už od samého začátku. Maradona si vzal jeho slova za svá. „Pojďme, musíme porazit tyhle syny psích fen. Jdeme, musíme zabít tyhle syny fen,“ řval na své spoluhráče Diego, který byl jako u vytržení a doslova v extázi. 

Po bezbrankovém prvním poločase si v 51. minutě Maradona naběhl do vápna na načechraný centr a v souboji o něj přeskočil o hlavu vyššího anglického brankáře Petera Shiltona a nasměroval míč do branky za jeho zády. Snad všichni hráči, diváci i fanoušci u televizních obrazovek viděli, že argentinský kapitán trefil míč rukou, tuniský rozhodčí Nasser však gól uznal. „Pokud to byla ruka, byla to ruka boží,“ tvrdil tehdy Maradona. Celý zápas nakonec skončil 2:1 pro Jihoameričany, kteří dokráčeli až do finále, ve kterém zdolali NSR 3:2 a slavili titul mistrů světa.

Ale zpět k samotné aukci. Třicet šest let starý míč značky Adidas se bude dražit 16. listopadu, nicméně zájemci mohou začít on-line přihazovat již od 28. října.

Slavný Argentinec už však nového vlastníka míče, který se nesmazatelně zapsal do fotbalové historie, nepozná. Zemřel totiž před dvěma lety 25. listopadu ve věku 60 let.