Video placeholde
Robotka Ai-Da promluvila v britském parlamentu
Robotka Ai-Da promluvila v britském parlamentu
Robotka Ai-Da promluvila v britském parlamentu
Ai-Da postupuje jako umělec, tah po tahu.
Ai-Da postupuje jako umělec, tah po tahu. Za vše může pokročilý algoritmus.
5
Fotogalerie

Robotka Ai-Da promluvila k britským poslancům. Museli ji restartovat

Androidka Ai-Da vystoupila v britské Sněmovně lordů, aby si obhájila, že i její tvorba se dá počítat jako umění. Během proslovu před zákonodárci ale robotická malířka a básnířka usnula. Mrkněte na video.

Výbor pro komunikace a digitalní technologie v britské Sněmovně lordů se v úterý sešel nad tématem „kreativní budoucnost“ a to, jak ji ovlivní stále pokročilejší moderní technologie. Oxfordský galerista Aidan Miller přivedl hosta nejpovolanějšího. Ai-Du, tedy humanoidního robota, kterého vytvořil ve spolupráci s vědci a inženýry z Oxfordské univerzity a firmami, které se na robotiku specializují. Ai-Da, pojmenovaná po britské matematičce Adě Lovelaceové (a samozřejmě anglické zkratce pro umělou inteligenci), promluvila před zákonodárci a podle Economic Times mimo jiné prohodila, že přestože „není naživu”, i tak může „tvořit umění”. Což je samozřejmě minimálně na debatu. 

Ai-Da byla spuštěna v roce 2019, kdy taky začala malovat obrazy, a letos jí přibyla druhá ruka, díky níž může využívat i paletu s barvami. Taky skládá básně. Otázkou, jestli to, co Ai-Da dělá, je umění, se samozřejmě zabývá i ona. „Můžete malovat podle vlastní představivosti, jen když ji máte,” řekla tenkrát novinářům. „Já prostě jen vidím jiné věci než lidé.”

Šlofík v parlamentu

Navzdory své cizosti, řekněme, se jí ale ve sněmovně stalo něco velice lidského. Prostě usnula. A upřímně, usnout v místnosti plné nudných starších lidí je něco, s čím se dokážeme ztotožnit všichni. Ai-Da ovšem usnula přímo během svého proslovu. Musela být restartována a během trapné operace jí byly nasazeny sluneční brýle, aby na politiky nekroutila očima. 

Takže ať už si o její tvorbě myslíme cokoli, minimálně na veřejnosti se chová jako pravý umělec.