Víra v Boha souvisí s vyšším sexuálním uspokojením, říkají vědci

Víra v Boha souvisí s vyšším sexuálním uspokojením, říkají vědci Zdroj: Galería online del Museo del Prado de Madrid

Víra v Boha souvisí s vyšším sexuálním uspokojením, říkají vědci

Podle nejnovější studie britských vědců mají věřící lidé větší uspokojení ze svého sexuálního života. Vychází to z analýzy dat masového průzkumu u britské veřejnosti. Proč? Bůh ví. Ha ha. Ale máme pár teorií.

Hned na začátek chceme předeslat, že naše redakční teorie o tom, že „si víc užijete volání Boha při sexu, když to myslíte upřímně” se ukázala jako mylná. Britští vědci nicméně mají několik hypotéz, které výsledky průzkumu objasňují. Nejdřív se tedy pojďme podívat na ty výsledky. 

Průzkum se jmenoval Natsal-3, tedy National Survey of Sexual Attitudes and Lifestyles, a zkoumal sexuální život, frekvenci styků, uspokojení ze sexu a background více než patnácti tisíc Britů. Nutno také podotknout, že data z průzkumu jsou deset let stará. Čtvrtý Natsal je totiž teprve teď v průběhu a sběr dat by měl skončit někdy příští rok. Ale jak je vidno, data se budou analyzovat minimálně dalších deset let, jako je tomu u trojky. 

Studie se zaměřila na pojítko mezi vírou a četností sexu či uspokojením z něho. Jedenáct procent mužů a šestnáct procent žen z dotázaných uvedli, že je pro ně jejich víra velkou součástí jejich života. Což už je slušný vzorek. 

Jde o frekvenci

To hlavní, co ze studie vylezlo, byl tedy fakt, že věřící lidé jsou obecně více spokojeni se svým sexuálním životem. A to i přesto, že mají v průměru sexu méně než jejich ateističtí spolurespondenti. Podle autora studie Vegarda Skirbekka to souvisí především s tím, že hluboce věřící lidé většinou nezabředávají do úletů, románků a sexuálních eskapád na jednu noc. Spíše vyhledávají vztahy a podle výsledků v nich zůstávají věrní.

„Vede to k nižšímu očekávání sexu mimo domov a tím pádem k větší satisfakci z domácího sexu,” uvádí Skirbekk. Podle něj data v podstatě ukazují na to, jak moc „nám v sexuálním uspokojení pomáhá celospolečenský kontext”. 

Úplně nejspokojenější jsou podle studie věřící ženy v manželství. Věřící muži jsou stejně spokojení jak v manželství, tak ve vztahu a stejně tak, když jsou single. Trochu kontraintuitivně i proto, že věřící single muži moc sexu nemají. To pravděpodobně úzce souvisí se staršími studiemi, které naznačovaly, že aférky na jednu noc dlouhodobě zvyšují obecnou životní nespokojenost a dělají vás nešťastnějšími. 

Zároveň ale autoři studie publikované v Journal of Sex Research upozorňují, že víra není všechno. Ve spokojenosti se svým sexuálním životem hraje roli řada dalších faktorů, především pak frekvence vašich intimních styků. A příliš málo je podle všeho úplně stejně na prd jako příliš mnoho sexu. Ať už ve vztahu nebo mimo něj.