Stromy s betonovou mízou: Bizarní výstřelek, nebo nutnost pro přežití?

Letní měsíce vybízí k procházkám a pobytu na čerstvém vzduchu. Sluníčko svítí a hřeje, nohy stačí obout do pantoflí, nebo sandálů (samozřejmě bez ponožek - pozn. red.) a outfit doplnit nezbytnými slunečními brýlemi a pokrývkou hlavy. Právě v takových chvílích, kdy denní teploty dosahují tropických hodnot, se každý rád schová do stínu, obzvlášť v rozpáleném městě. I proto je důležité pečovat o městskou zeleň a k jejímu kácení přistupovat pouze v krajních případech.

Stromy nemají svůj význam jen v lesích, ale také v zástavbě, i když tam byly vysazeny uměle. Jejich funkce totiž není pouze estetická, ale především praktická - bez nich by se z měst staly betonové výhně. Proto je důležité předtím, než dojde na radikální řez, udělat pro jejich záchranu maximum. Vcelku svérázné řešení přitom našli v Karlových Varech, kde místo po pile sáhli po zbytkovém stavebním materiálu. Jak to dopadlo, se podívejte ve videu v úvodu článku. 

„Stromy pořád stojí, a to díky tomu, že jsou vyspravené někde cihlami, omítnutými cihlami, někde cementem a jinde betonem tak, aby se pokácet nemusely. Pro mě je to řešení dost překvapivé, ale zatím, z čistě laického pohledu, se zdá, že stromy žijí dál a v létě budou svými listnatými korunami poskytovat stín. Samozřejmě se můžu mýlit, ale když to tady vidím, tak mi připadá, že příroda kolikrát vydrží mnohem víc, než bychom si všichni mysleli, a že i takové umělé vyspravení dopomohlo tomu, že stromy mohou nadále existovat,“ pozastavuje se kritik veřejného prostoru Adam Gebrian nad nevšedním, ale zřejmě efektivní způsobem, jak listnáče zachovat.

Pokud vás zajímají i další architektovy postřehy a komentáře, sledujte sérii Gebrian: Plus/Minus z produkce internetové televize Mall.tv - zde.