Video placeholde
Elton John s exmanželkou Renate Blauel.
Karel Gott a Dara Rolins v 80. letech
Elton John
Karel Gott, Ladislav Štaidl, Karel Svoboda a Felix Slováček v 80. letech.
Elton John
14
Fotogalerie

Nejhloupější písní Karla Gotta je Mám styl Čendy. I její originál provázejí bizarní historky

Karel Gott někdy neměl daleko k bizáru, protože věřil mnoha podivným konspiračním teoriím. Proč ale natočil v roce 1984 píseň Mám styl Čendy s přihlouplým textem Michala Bukoviče, to už nám česká pěvecká legenda neprozradí. V originále to byl celosvětový hit I'm Still Standing Eltona Johna, jehož natáčení také provázelo několik bizarních historek.  

 

Píseň Mám styl Čendy je po textové stránce naprostá slátanina. Nesmyslnost úpravy vyniká ještě víc, když se člověk do skladby zaposlouchá v Gottově podání. Celý text najdete na konci tohoto článku, posuďte sami.

Zajímavé je ale i pozadí vzniku sklady I'm Still Standing anglického hudebníka Eltona Johna a skladatele Bernieho Taupina, která se objevila na albu Too Low for Zero z roku 1983.

Kamera v moři a divoká pařba

To, co se při natáčení videoklipu písně I'm Still Standing odehrávalo, je stejně bizarní jako Gottova verze. Ovšem Elton John na rozdíl od něj z toho vyšel se ctí, a dokonce slávou.

Videoklip, který režíroval Russell Mulcahy, byl natočen v Cannes a Nice na Azurovém pobřeží ve Francii. Arlene Phillipsová, která byla jeho choreografkou, v prosinci 2021 v dokumentu na britském televizním kanálu Channel 5 prohlásila, že to byl jeden z jejích „nejlepších momentů v celé její kariéře“.

Co tomu ale předcházelo? 

Podle producentů měl být klip natočen během dvou dnů. Jenže kamera s materiálem z prvního dne byla zničena, když s ní Mulcahy (prý omylem) spadl do moře. Proto se muselo natáčet znovu v jiný den. 

Během natáčení se Elton John potkal ve Francii s kamarády z kapely Duran Duran. Stěžoval si, že je naprosto vyčerpaný, protože byl vzhůru od čtyř hodin ráno. Zpěvák Duran Duran Simon Le Bon mu odpověděl, že by si měl dát martini, že ho to povzbudí. „Tak jsem to udělal,“ vzpomínal později John. „Dal jsem si jich ale šest.“ Ani to ovšem nemusí být pravda. 

Andy Taylor, tehdejší kytarista Duran Duran, ve své knize Wild Boy totiž později píše: „V Cannes se pohybovala spousta celebrit a jednoho dne jsme zjistili, že ve městě je i Elton John, který tam natáčí videoklip ke své písni I'm Still Standing. To byla doba, kdy ještě Elton nebyl abstinentem, pařil jako zvíře. Šli jsme za ním do hotelu a strávili odpoledne u martini. Rozhodli jsme se, že bude sranda ho opít, a tak jsme do něj cpali drinky. ´Jé, vy jste krásní kluci,´ pištěl a užíval si každou minutu. Opili jsme ho tak, že pak několikrát upadl. Byl tam chaos – ale byla to skvělá party.“

Jiné výpovědi svědků říkají, že když se Elton John probudil druhý den se silnou kocovinou, nejenže měl opilecké okno, ale hotelový pokoj jeho osobního asistenta byl prý „zcela srovnaný se zemí“. Takže výživná party to určitě byla…

I'm Still Standing se přesto stal jedním z jeho velkých hitů. To, co se s ním o rok později stalo v Československu, byla ale zrůdnost. Situaci nezachránil ani „Božský Kája“.

Český text písně Mám styl Čendy (jak jej nazpíval Karel Gott):

Mezi námi je mnoho chvil

A pokusů, abych se ti zavděčil

Jenomže od tebe se člověk moc nedoví

Stále básníš o ňákém svém záhadném Čendovi

Je toho moc a to já nesnesu

Zašel jsem na Čendovu adresu

A Čenda před domem zpíval rock’n’roll

Pro dívky, které se tam denně schází cestou z různých škol

Podívej – mám styl Čendy

Nevím, kde ho Čenda vzal

A já ho sebral od něho

A on si ho moc nehlídal

Mám styl Čendy, je to pikantní

Chceš-li něco nového, tak já jsem navíc galantní

Mám styl Čendy

Sbor Je, je, je

Hm, mám styl Čendy

Sbor Je, je, je

A Čendovi už dochází rock’n’roll

A já jsem před ním nejméně o dvacet kol

Ta hudba zdála se mi zábavnou

Jestli mě chápeš, nejsem Čenda

A já tě chci chápavou

Podívej - mám styl Čendy

Nevím, kde ho Čenda vzal

A já ho sebral od něho

A on si ho moc nehlídal

Hm, mám styl Čendy, je to pikantní

Chceš-li něco nového, tak já jsem navíc galantní

Mám styl Čendy

Sbor Je, je, je

Mám styl Čendy

Sbor Je, je, je

Wow!

Podívej - mám styl Čendy

Nevím, kde ho Čenda vzal

Já ho sebral od něho

A on si ho moc nehlídal

Hm, mám styl Čendy, je to pikantní

A chceš-li něco nového, tak já jsem navíc galantní

Mám styl Čendy

Sbor Je, je, je

Mám styl Čendy

Sbor Je, je, je

Mám styl Čendy

Sbor Je, je, je

Mám styl Čendy

Sbor Je, je, je

Mám styl Čendy!