Video placeholde

Rentgenové brýle z Afriky by mohly zachraňovat životy. Vyzkoušeli jsme prototyp

To, co dosud zní jako naprosté sci-fi, může být zanedlouho skutečností. Na globálním finále soutěže technologických inovací Red Bull Basement se dostal projekt rentgenových brýlí, které navrhly dvě studentky z Jihoafrické republiky. Brýle jsme si na vlastní kůži vyzkoušeli a ukážeme vám, jak fungují.

Rentgen zná asi každý. Toto zařízení se za více než sto let od svého vynálezu příliš nezměnilo a v nemocnicích má obvykle vyhrazenou vlastní místnost, jednak protože zabírá hodně místa a skládá se z několika komponentů a pak také kvůli radioaktivnímu záření, které vydává a které je ve vysokých dávkách zdraví škodlivé. I proto nás projekt rentgenových brýlí okamžitě zaujal. To bude podvod, to nemůže fungovat, v Africe asi nevědí, co je radioaktivita… přišlo nám na mysl. A ono je to všechno úplně naopak.

Dvojčata Matlhogonolo a Masego Mphahlele přišly s nápadem, že aby člověk mohl vidět, jestli je kost zlomená, nemusí nutně zkoumanou partii ozářit rentgenovým paprskem, protože už jí záření samo prochází. Řeč je o světle, které ačkoliv nevidíme lidským okem, pomocí infračervené kamery se detekovat dá. Podle míry prosvětlení pak můžeme vidět, jestli je kost celistvá nebo ne.

U nás jsou radiologické přístroje  samozřejmostí a najdete je na každé klinice. Ne tak v Africe. Při podezření na zlomeninu může včasná diagnóza přímo na místě ušetřit čas s cestou do vzdálené nemocnice nebo zachránit zdraví.

Matlhogonolo a Masego o tom ví své, k nápadu na rentgenové brýle přišly při fotbalovém zápase, kde se jedna z jejich spoluhráček zranila a lékařská péče se k ní dostala až za dlouho.

Rentgenové brýle jsou zatím ve fázi prototypu a chybí jim důležitý komponent, a sice filtr, který by mohl upravit snímané záření tak, aby bylo čitelné na digitálním displeji. Obě slečny věří, že pokud se jim podaří sehnat prostředky na drahou součástku, budou jejich brýle spolehlivě fungovat.