Video placeholde

Hry jsou umění i sport zároveň. Profesionální hráči trénují často víc než sportovci, říká Marcus Kennedy

Herní průmysl roste závratným tempem a v návaznosti na něj i esporty. Své o tom ví Marcus Kennedy, bývalý profesionální hráč videoher a dnes generální manažer divize esportu a gamingu ve společnosti Intel, která je jedním z předních světových výrobců hardwaru. Jsou profesionální hráči srovnatelní se sportovci? A kdy budou esporty na olympiádě? Dozvíte se ve videu.

Svět videoher zaznamenal v poslední dekádě závratný vývoj. Čím dál víc se stávají běžnými technologické vymoženosti, jako je virtuální realita nebo cloudové hraní. Skloubení technologického pokroku s požadavky herních vývojářů je jeden z cílů, které Marcus Kennedy sleduje. I díky tomu jsme se mohli potkat na finále soutěže technologických inovací Red Bull Basement. 

K posunu došlo nejenom v oblasti technologií, ale také v přístupu ke hrám jako takovým. Starší ročníky často nechápou, proč je dnes tak populární streamování hry na internetu a „jak někoho může bavit sledovat druhého, jak hraje?!“. Pravý gamer suše odpoví, že fotbal a hokej v televizi jsou úplně totéž. Hraní videoher se stalo plnohodnotným sportem a na youtube nebo twitchi sledujeme výkony, které sami často nedokážeme předvést. Profesionální hráči videoher nejenže trénují podobně jako jiní sportovci, ale jsou také slušně placeni.

Proto není zcela od věci otázka, kdy se esporty stanou rovnocennou součástí olympijských her. Již proběhlo několik soutěží, které byly přímo s olympijskými hrami spjaty, konaly se ve stejnou dobu a na stejném místě, ale hraní her zatím nebylo plnohodnotnou olympijskou disciplínou. Z hráčské komunity, ale i z olympijských výborů čím dál častěji zaznívají hlasy, že by se to mělo změnit.

Pokud tedy někomu přišlo podezřelé vidět na letních hrách skateboarding nebo třeba skákání na trampolíně, bude se při pohledu na maníky za počítačem asi hodně divit. A nemusí to být ani v příliš vzdálené budoucnosti, ostatně Marcus Kennedy si umí esporty představit na olympiádě v Los Angeles v roce 2028.