V lesích na Vysočině našli útočiště vyznavači 4 000 let starých indických praktik

Přestože jsou světy moderní architektury a tradičního védského učení zdánlivě neslučitelné, jen pár kilometrů od vysočinských Počátek je k vidění ukázka toho, že je lze i citlivě propojit. Překvapivá stavba je ukrytá uprostřed lesů, kde by ji čekal jen málokdo - na místě bývalých lázních, kam si vídeňská smetánka jezdila napravovat pocuchané nervy, léčit choroby ledvin, srdce, žlučníku a oddávat se koupelím zmírňujícím revmatické bolesti, v nichž jako lékař pracoval otec bratří Čapků i strýc Franze Kafky, inspiraci tu hledal spisovatel Julius Zeyer a pobýval tu i F. X. Šalda.

Dlouholetý kritik veřejného prostoru Adam Gebrian do svého seriálu Překvapivé stavby zařazuje pouze takové realizace, které jsou pozoruhodné nejen svým obsahem, ale také formou. Jednou z nich je ajurvédský pavilon v resortu Svatá Kateřina postavený podle návrhu architekta Jakuba Tejkla. Architektura objektu, který stojí na 111 monolitických žulových kamenech z nedalekého Mrákotína, vychází z filozofického přesvědčení,  že zdrojem vnitřního i vnějšího klidu je řád, který vytváří přirozené a čitelné hranice v chaotickém a neohraničeném prostoru.

„Když vstoupíte dovnitř, tak se ocitnete v centrální chodbě, která celý pavilon dělí v podstatě na dvě poloviny. Jedna je věnována světu wellness a druhá ajurvédským terapiím, takže tady si můžete vybrat, do jaké části se následně vydáte. Celé to obepíná prstenec chodeb, relaxačních místností a prostorů pro odpočinek, a já si myslím, že to je to pravé jádro toho pavilonu. Takže ano, jsou tady dvě hlavní funkce, ale ty přidané věci jsou opravdu krásné a vytváří velkorysý dojem,“ nešetří chválou Adam Gebrian. Pokud vás zajímají i další specifika unikátní dřevostavby, jejíž exteriér obepíná ze tří stran textilní drapérie, podívejte se na ně ve videu v úvodu článku.