Podle britských vědců roušky zvyšují naší atraktivitu

Podle britských vědců roušky zvyšují naší atraktivitu Zdroj: ČTK/imago stock&people/imago stock&people

Podle britských vědců roušky zvyšují naší atraktivitu
Podle britských vědců roušky zvyšují naší atraktivitu
Podle britských vědců roušky zvyšují naší atraktivitu
Podle britských vědců roušky zvyšují naší atraktivitu
Podle britských vědců roušky zvyšují naší atraktivitu
9
Fotogalerie

Roušky nám sluší: Nová studie tvrdí, že lidé se zakrytými ústy jsou atraktivnější

Kdykoli přijde řeč na to, proč jsou z lidí šéfové planety, dojde i na naši adaptabilitu. Na naši schopnost se přizpůsobit. Ta ale nepůsobí vždy vědomě, často se takové evoluční změny dějí samovolně v našem podvědomí. Důkazem budiž to, že po dvou letech pandemie nám přijdou lidé se zakrytým obličejem atraktivnější než dříve. 

Před příchodem covidu byly studie naprosto jasné. Nošení roušek a respirátorů rapidně snižuje atraktivitu jejich nositele. Při výběru potenciálního partnera je totiž extrémně důležité to, jestli jedinec působí zdravě. A roušky byly až donedávna pro mozek výstražným znamením, které znamenalo: Bacha, nemocný! Jenže covid změnil všechno. Včetně toho, co považujeme za atraktivní. 

V odborném magazínu Kognitivní výzkum publikovali vědci z Cardiffské univerzity výsledky své nedávné studie, která ukazuje úplně opačný trend než studie minulé. Zakrytá ústa zvyšují atraktivitu. „Výsledky jdou přímo proti předpandemickým výzkumům, které nositele roušek odhalily pro mozek jako potenciálního přenašeče nemocí,” vysvětlují vědci v textu. 

Co je dobré pro doktora

Zdá se, že těch pár krátkých let už stihlo předrátovat lidský mozek tak, že člověka se zakrytými dýchacími cestami vnímá jako bezpečnější volbu. Logicky. Proto na něj taky reaguje mnohem pozitivněji. „Současný výzkum ukazuje, že pandemie změnila naše vnímání nositelů roušek. Když vidíme někoho se zakrytými ústy, už ho nutně nevnímáme jako nositele nemoci,” vysvětluje doktor Michael B. Lewis. 

Zajímavá jsou i jednotlivá pozorování a rozdíly v hodnocení obličejů. Respondenti výzkumu vnímali obličeje se zakrytými ústy a nosem atraktivněji než ty s nezakrytými. A jako nejatraktivnější hodnotili lidé obličeje, které byly vybaveny lékařskou rouškou. 

Což znamená dvě věci. Jednak lidský mozek (ještě) nemá přesně vyhodnoceno, které zakrytí je pro něj nejbezpečnější. A jednak že milujeme doktory. „Nejatraktivnějšími byly vybrány obličeje s modrou medicínskou rouškou, to může být tím, že si ji spojujeme s lékaři. V dobách, kdy se cítíme zranitelní, nám může připadat nositel takové roušky jako uklidňující element a mozek ho vnímá pozitivněji,” vysvětluje Lewis. 

Ostatně jak říká komik Louie C. K. „Měli bychom to nosit už navždy. Koneckonců lidská huba je neskutečně nechutná věc. Chodíme zcela oblečení, ale pak všechny necháte, ať vám čumí dovnitř hlavy.”