I pod ledovci Antarktidy je život.

I pod ledovci Antarktidy je život. Zdroj: Georges Nijs, CC BY 2.0

I pod ledovci Antarktidy je život.
I pod ledovci Antarktidy je život.
I pod ledovci Antarktidy je život.
I pod ledovci Antarktidy je život.
I pod ledovci Antarktidy je život.
6
Fotogalerie

Vědci zjistili, že je pod antarktickým ledovcem překvapivě živo

Společné úsilí britských a německých vědců na šelfovém ledovci na Antarktidě přineslo pozoruhodné výsledky. Nejenom že tým objevil pod dvě stě metrů dlouhým vrtem desítky nových živočišných druhů, ale výsledky testování navíc naznačují, že tvorové tam žijí téměř šest tisíc let. 

Pokud jste někdy viděli Věc nebo ten díl Akt X, kde jsou Mulder se Scullyovou uvězněni na arktické vědecké stanici, nebo jakýkoli sci-fi horor, tak moc dobře víte, že vrtat se v hlubinách ledu není dobrý nápad. Čekají tam na vás miliony let staré viry, emzáci, lýmská nemoc, mořské příšery a transformeři. Což ovšem nemůže lidem zabránit, aby se pod ledovcem šťourali. 

Odborný magazín Curren Biology koncem minulého prosince vydal studii britského antarktického výzkumu, který se pod ledem šťoural skutečně ve velkém a neodešel s prázdnou. Tým nahlásil celkem sedmdesát sedm (!) nových živočišných druhů, které žijí pod šelfovým ledovcem. Mezi nimi například mechovci, fascinující mořská stvoření, která často žijí v koloniích až o milionu kusech. Tyhle kolonie jsou potaženy pevným exoskeletem, připomínají korál a mají taková malá chapadélka, kterými filtrují potravu. Další uváděný nález je Serpulidae. To jsou mořští červi, kteří žijí na jednom místě a chytají plankton.

Těžký život

Proč je tenhle nález tak fascinující? Inu, můžeme se z něj dozvědět mnoho o vývoji života v extrémních podmínkách. Jak všichni moc dobře víte, většina života na naší planetě vychází ze slunečního světla, kterého je pod stovkami metrů ledu, řekněme, pomálu. I mezi laickou veřejností jsou pak poměrně známé ekosystémy fungující na hlubokých mořských dnech, ale i ty jsou často poháněny geotermálními prameny. Antarktičtí bezobratlí nic takového nemají. 

„Objev takového množství života v takhle extrémních podmínkách je překvapující. Ale připomíná nám, čím je mořský život ve vodách Antarktidy tak unikátní a speciální. Je fascinující, kolik druhů jsme našli. A většina z nich se živí planktonem, přestože se v této oblasti žádný netvoří,” vysvětluje Dr. David Barnes, mořský biolog a hlavní autor publikované studie. „Velká otázka tedy zní: Jak přesně tam tvorové přežívají nebo dokonce prosperují?”

Vědci se domnívají, že odpověď bude ležet v pohybu mořských proudů, které donášejí plankton až k živočichům žijícím pod ledovcem. Ani to ale neodpovídá na všechny otázky. Tak například: Proč by v takovém případě byl hojnější život přímo pod ledovcem, a ne v otevřených vodách? Protože přesně to studie naznačují. 

Šutry a vrtačky

Asi vás nepřekvapí, že dostat se k takovým objevům není snadné. Konkrétně tenhle výzkum byl prováděn přes dvě stě metrů dlouhý vrt, který byl vytvořen v roce 2018 v ledovci Ekström pár kilometrů od výzkumné stanice Neumayer III. To je ve Weddellově moři, nejjižnějším okrajovém moři Atlantiku. A ne, na transformera se během vrtání bohužel nenarazilo.

Přestože už se pod šelfovým ledovcem dříve důkazy o životě našly, bylo množství živočichů pro vědce stále velkým překvapením. Co víc, objevy ukazují, že živočichové jsou v oblasti dlouhodobými rezidenty. „Dalším překvapením bylo, jak dlouho už tam živočichové žijí,” vysvětluje ve vyjádření ke studii její spoluautor Dr. Gerhard Kuhn z Institutu Alfreda Wegenera. 

Radiokarbonová metoda datování totiž naznačuje stáří až pět tisíc a osm set let. Doktor Kuhn vysvětluje: „Přestože je to k otevřené vodě až čtyři kilometry, máme tu šest tisíc let fungující oázu.” A dodává, že k odhalení toho, jak přesně takový ekosystém funguje, bude potřeba ve výzkumu pokračovat.