Václav Havel byl naším prvním porevolučním prezidentem.
Druhou manželkou Václava Havla byla herečka Dagmar Veškrnová.
Václav Havel s papežem.
Václav Havel byl naším prvním porevolučním prezidentem.
Václav Havel byl naším prvním porevolučním prezidentem.
37
Fotogalerie

Neuvěřitelný život Václava Havla: Vězení, smrt manželky a hromada milenek

Václav Havel je symbolem demokracie. V roce 1989 stál v čele Sametové revoluce a svrhl komunistickou vládu v naší republice. Kvůli komunistům během života prožil velmi těžké chvíle. Živořil v kriminálech a snášel komunistickou buzeraci. Po boku mu ale věrně stála jeho manželka Olga. A když bylo potřeba, útěchu našel i v náručích milenek. Nakonec ale jeho srdce ulovila herečka Dagmar Veškrnová, což mu bylo často vyčítáno.

Když po Sametové revoluci a pádu komunistického režimu u nás na Pražský hrad přišel nový prezident Václav Havel, mnozí byli u vytržení. Tento muž zavedl nové pořádky. Vrátil slávu a věhlas nejenom Pražskému hradu, který otevřel veřejnosti, ale i naší republice. Tu ostatně veřejnosti otevřel také. Byla to zkrátka bomba.

Kdo by to byl býval do malého Vašíka řekl. Chlapec z rodiny podnikatelů a intelektuálů od mládí trpěl komunistickým režimem. Kvůli kádrovému profilu nemohl studovat školu, kterou si přál, přesto se ale nakonec věnoval divadlu. A také kritice komunistického režimu, za což si vysloužil zájem ze strany StB a po podepsání Charty 77 i zatčení. 

Z vězení psal dopisy své manželce Olze, která stála dlouhá léta po jeho boku. V dobrém i zlém. A bylo veřejným tajemstvím, že v osobním životě Havla nebyla manželka Olga jediná na světě. Kolikrát skončil v náruči Anny Kohoutové, exmanželky dramatika Pavla Kohouta, nebo psycholožky Jitky Vodňanské? Olga ale o ženách svého muže věděla, ale po vzájemné dohodě oba setrvali ve společném manželství, až do Olžiny smrti.

Sám ale Havel dlouho nezůstal. Dal se totiž dohromady s oblíbenou herečkou Dagmar Veškrnovou. Vzal si ji necelý rok po smrti Olgy. A za to také schytal pořádnou dávku kritiky. Mnohým se navíc nelíbilo, že se oženil s normalizační herečkou. A druhá první dáma to také neměla jednoduché. Média čekala na každý její přešlap, byla pod drobnohledem a musela pověsit na hřebík své milované herectví. S Havlem ale zůstala až do konce jeho dnů, ten přišel 18. prosince 2011.

Na životní příběh Václava Havla se můžete podívat ve videu.