Zdroj: www.polagraph.cz

Analogová fotografie zažívá velký návrat

Vzpomínáte, jak se fotilo před nástupem digitální fotografie? Koupili jste si kinofilm, nafotili 36 políček a film donesli na laboratoře vyvolat. Za pár dní jste dostali krásné, papírové fotky, které jste si nalepili do alba.

Nostalgie po klasické “analogové” fotografii je v dnešním přetechnizovaném světě plném dokonalých digitálních fotografií pochopitelná. Tak velký návrat tohoto média ale nikdo nečekal. Výrobci filmů nestíhají uspokojit poptávku, po více než dvaceti letech se objevují nové filmové fotoaparáty. Do módy se vrací i takzvané „jednorázovky” a Polaroidy, ze kterých ihned vyleze hotová fotka.

Velká část mladých lidí dneska fotí na klasický film – na staré zrcadlovky anebo kompaktní foťáčky z přelomu tisíciletí. Nafocené filmy si nechají vyvolat a poté fotky naskenovat, takže se i s klasickou fotografíí dneska často pracuje v digitální formě a setkáte se s ní i na sociálních sítích. Přesto má svoje ohromné kouzlo.

www.polagraph.cz

„Klasická fotografie nás baví, protože je vizuálně jiná než ta digitální, má větší šmrnc – má třeba viditelné zrno, různé filmy mají různé barevné podání, je to zkrátka na první pohled specifická fotka. A pojí se s tím i další věci jako to, že jste omezeni 36ti snímky na filmu, což vás nutí nad fotkou více přemýšlet, stejně jako možnost pochopit principy, na kterých fotografie funguje. Fotky si vyvoláte na papír, což má úplně jiné kouzlo než ty tisíce fotek v mobilu. A v neposlední řadě jsou ty staré foťáčky strašně krásné!” vysvětlují Michal s Tomášem, majitelé malého obchodu Polagraph, jež se už 10 let věnuje čistě analogové a polaroidové fotografii. Jejich obchod Polagraph funguje v Praze i v Brně a je jakýmsi centrem, kde se schází všichni fanoušci klasické fotky.

www.polagraph.cz

„Pořádáme workshopy, besedy i výstavy, prodáváme všechno vybavení pro focení na film a například i repasujeme staré japonské zrcadlovky. Nabízíme také vyvolání a skenování filmů nebo tisk a rámování fotek. Zkrátka v Polagraphu najdete všechno, co byste jako analogový fotograf mohli potřebovat,” doplňuje Michal.

Pokud se chcete s klasickou fotografií seznámit, po letech oprášit svůj starý přístroj, anebo třeba ukázat svým dětem, jak se fotilo dříve a nadělit jim pod stromeček krásný vintage foťák, v Polagraphu vám ochotně poradí a pomůžou vybrat ten nejvhodnější fotoaparát a k němu i filmy. Vyplatí se sledovat i sociální sítě Polagraphu.

www.polagraph.cz

www.polagraph.cz

Husinecká 14 – Praha 3

Pekařská 34 – Brno