Expo 2020 v Dubaji

Expo 2020 v Dubaji Zdroj: Dubai Tourism

Staňte se součástí magie EXPO 2020 v Dubaji

Světová výstava Expo 2020 otevřela 1. října 2021 své brány světu. Jedná se o první světovou výstavu, která se uskuteční v regionu MENA & SA (na Středním východě, v Africe a jižní Asii) a také je poprvé hostitelem arabská země. Na ploše 4,38 km2 (což odpovídá 600 fotbalovým hřištím), přivítala více než 200 účastníků - včetně 192 zemí, ale také nadnárodní společnosti, vzdělávací instituce a nevládní organizace.

Podle Dubajského vládce Šejka Mohammeda bin Rashida Al Maktouma je v dnešním silně propojeném světě klíčová vize pokroku a rozvoje založená na společném záměru a odhodlání, proto je tématem EXPO 2020 v Dubaji je „Connecting Minds, Creating the Future", s podtématy „Sustainability, Mobility and Opportunity“.

Areál výstaviště Expo, vybudovaný s ohledem na smysluplný a měřitelný dlouhodobý odkaz, se po skončení výstavy v březnu příštího roku promění v District 2020. Jedná se o integrovanou komunitu s mnohoúčelovým využitím, která bude i nadále sloužit k bydlení, zábavě i jako centrum pro podnikání.

Světové výstavy - domov největších inovací

Po 170 let se světovým výstavám dařilo být nejen spojovacím článkem mezi národy, ale především jevištěm, kde byly představeny některé z největších světových vynálezů, největších inovací, které utvářely svět, v němž dnes žijeme. Navíc se u příležitosti těchto akcí rozvíjela města, stavby se stávaly památkami, rýsovaly se nové směry lidstva. Expo 2020 bude v této tradici pokračovat a představí nejnovější technologie z celého světa.

Historie světových výstav se začala psát v roce 1851. Konala se v Londýně v ikonickém Křišťálovém paláci a představila vynálezy průmyslové revoluce. Od té doby se tato celosvětová setkání konala každých pět let a představila světu nové vynálezy, které jsou dnes považovány za nepostradatelné.

  • Expo 1855 v Paříži představilo světu inovace jako lokomotivu, šicí stroje Singer, Moorovu pračku, hydraulické motory, sekačku na trávu, ventilátory, hydrostatický perkolátor, který dokázal vyrobit 2000 šálků kávy za hodinu. Expo 2020 v DubajiDubai Tourism
  • Analytický stroj Charlese Babbage - jeden z prvních mechanických počítačů - byl vystaven na Mezinárodní výstavě průmyslu a umění v Londýně v roce 1862.
  • Alexander Graham Bell předvedl první telefon na světě v roce 1876 na Filadelfské výstavě k stému výročí umění, výroby a produktů půdy a dolů. Expo 2020 v DubajiDubai Tourism
  • Během Světové výstavy v Paříži v roce 1878 vynesla obří parní vzducholoď Henriho Giffarda návštěvníky do výšky 600 metrů nad Paříž.
  • Sláva Eiffelovy věže začala v roce 1889 během Exposition universelle. Hlavním symbolem veletrhu byla Eiffelova věž. Nebyla okamžitě populární a někteří vedli kampaň za její demontáž po uzavření expozice. Expo 2020 v DubajiDubai Tourism
  • "Velké kolo" George Ferrise, první na světě, bylo k velké radosti návštěvníků instalováno na Světové kolumbijské výstavě v Chicagu v roce 1893. Expo 2020 v DubajiDubai Tourism
  • Tři hlavní vědecké úspěchy, které byly předvedeny na Expo 1904 (Louisiana Purchase Exposition) - automobily, bezdrátové technologie a letectví - byly vystaveny v bílých palácích zvaných "Město slonoviny“.
  • Na Exposition Universelle et Internationale de Liège (1905) patřila k nejzajímavějším exponátům lupa na otisky prstů, kterou předváděla pařížská policie, a chronofonní projektor Léona Gaumonta, což bylo jedno z prvních zařízení, které synchronizovalo film se zvukem.
  • Na světových výstavách se objevilo mnoho potravinářských inovací, například popcorn a kečup Heinz na výstavě Centennial Exposition ve Filadelfii v roce 1876 nebo zmrzlinové kornouty na výstavě Louisiana Purchase Exposition v St Louis v roce 1904.
  • První přímý televizní přenos se uskutečnil na Světové výstavě v New Yorku v roce 1939. Expo 2020 v DubajiDubai Tourism
  • Atomium bylo původně postaveno pro Světovou a mezinárodní výstavu v Bruselu v roce 1958 a v té době mělo nejrychlejší výtahy na světě.
  • Návštěvníky výstavy Century 21 Exposition v Seattlu v roce 1962 ohromila krabice Shoebox společnosti IBM - raný počítač, který reagoval na hlasové povely.
  • Japonská světová výstava v Ósace 1970 poskytla návštěvníkům první příležitost seznámit se s možnostmi připojení mobilních telefonů.
  • Super Hi-Vision Theater - běžně známé jako Ultra HDTV - mělo premiéru na Expo 2005 v japonském Aichi.
  • Al Wasl Plaza: Největší nepodporovaná kopule na světě tvoří ústřední bod výstavy Expo 2020 a zůstane ikonickým centrem Distriktu 2020. Expo 2020 v DubajiDubai Tourism

Expo 2020 Dubaj - jedinečné, tvořící historii

Expo 2020 Dubaj je první světovou výstavou Expo, která se koná v regionu Blízkého východu, Afriky a jižní Asie, a má mnoho důvodů být považována za jednu z nejvýznamnějších v historii výstav. Poprvé v historii Expo výstav bude mít každá zúčastněná země svůj vlastní pavilon.

Po 182 dní bude Expo 2020 hýřit aktivitami, strhujícími zážitky, jídlem, uměním, hudbou, sportem a dalšími aktivitami.

Areál EXPO 2020 je rozdělen do tří tematických částí ve tvaru okvětních lístků, které jsou ústředním bodem návrhu hlavního plánu a odrážejí dílčí témata Příležitost, Mobilita a Udržitelnost.

Příležitost

V rámci podtématu Příležitost se Expo 2020 bude zabývat tím, jak lze využít potenciál komunit a jednotlivců, aby pomohli utvářet budoucnost a vytvořili rovné podmínky pro všechny, což vyjadřuje přesvědčení, že každý čin má dopad nejen v našich komunitách, ale i na celém světě. Dílčí téma Příležitosti je úzce spjato s cíli udržitelného rozvoje (SDGs), které jsou plánem pro mír, prosperitu lidí a planety.

Expo 2020 v DubajiDubai Tourism

Sedmnáct cílů udržitelného rozvoje, které již tvoří jádro strategické vize Spojených arabských emirátů, je základem aktivit a cílů veletrhu Expo před jeho zahájením, během něj i po jeho skončení. Prolínají se napříč veletrhem Expo všemi možnými způsoby, od zdůraznění toho, jak země staví udržitelný rozvoj do centra svých strategií, až po aktivní zapojení, informování a inspiraci milionů občanů k vědomé změně.

Nicméně právě v pavilonu příležitostí Expo 2020, známém jako Mission Possible, budou cíle udržitelného rozvoje pro návštěvníky oživeny. Zde Expo prostřednictvím interaktivní expozice pavilonu ukáže, jak má každý z nás možnost přispět, jak mohou malé kroky vést k velkým změnám a jak lze uvolnění příležitostí na místní úrovni využít pro větší globální dobro.

V této části mají návštěvníci možnost prozkoumat pavilony např. Velké Británie, Monaka, Švýcarska, Ukrajiny a mnoha dalších zemí.

Mobilita

Mobilita je pohyb osob, zboží a služeb, kapitálu, dat, myšlenek a kultur. Může znamenat fyzický pohyb, ale také spojení, skutečná i virtuální.

Žijeme ve světě neomezených spojení. Prozkoumejte obzory, které jsou hnací silou lidského pokroku, protože mobilita stále mění způsob, jakým žijeme, jak se spojujeme s lidmi, jak rozumíme různým kulturám a jak si vyměňujeme znalosti a myšlenky.

Expo 2020 v DubajiDubai Tourism

Pavilon mobility, pojmenovaný Alif (podle prvního písmene arabské abecedy a symbolizující počátek pokroku a nových obzorů), poskytne návštěvníkům vzrušující, podnětné zážitky a ukáže, jak mobilita poháněla vývoj lidstva po celou dobu naší existence - od našich skromných počátků až po dnešní propojený svět i po něm.

Ve čtvrti Mobility District se představí také pavilony několika zemí včetně Polska, Austrálie, Ruska a Korejské republiky.

Udržitelnost

Při prohlídce čtvrti udržitelnosti uvidíte nejpokročilejší světové technologie v akci, uvidíte, co dělají země - včetně Brazílie, České republiky, Singapuru, Německa a Rumunska - pro udržitelnost, a vyzkoušíte si, jak může lidstvo žít v souladu s přírodou v budoucnosti plné špičkových technologií.

Expo 2020 v DubajiDubai Tourism

Pavilon udržitelnosti Expo 2020 Dubaj, nazvaný Terra (což znamená planeta Země), oživí závazek SAE a Expo 2020 Dubaj k udržitelnosti a bude působit jako katalyzátor změn v SAE, regionu i celosvětově.

Pavilon udržitelnosti Terra zdůrazní naléhavost řešení negativních dopadů na životní prostředí prostřednictvím poutavého a osobního zážitku, který má návštěvníkům umožnit pochopit jejich vliv na životní prostředí a stát se hybateli změn.

Hravý a objevitelský zážitek pro děti Terra je navržen tak, aby změnil jejich myšlení a povzbudil je k prolomení kruhu konzumerismu. Zůstane v odkazu vědeckého centra, které bude inspirovat k udržitelným volbám malé i velké po další generace.

Expo 2020 v DubajiDubai Tourism

Český pavilon je umístěn v zóně "Udržitelnost" na pozemku o rozloze 2 200 metrů čtverečních a stejně jako na Expo 2015 v Miláně stojí jako první u jednoho z hlavních vstupů na výstaviště. Technologickým jádrem národní expozice je zařízení S.A.W.E.R. vyrábějící vodu ze vzduchu pomocí sluneční energie a kultivující poušť pomocí podpovrchových kultur, které vyvinuly vědci AVČR a ČVUT. Stavba není jen pasivní dekorací, ale její jednotlivé části jsou napojeny na systém S.A.W.E.R. Stává se tak aktivní součástí systému, který představuje.

Al Wasl Plaza - srdce EXPO 2020

Al Wasl Plaza je srdcem výstaviště Expo 2020. Po celých šest měsíců konání akce bude ústředním bodem oslav a stane se nejnovější ikonou Dubaje. Náměstí korunuje kopule Al Wasl - složitá mříž, která je 130 metrů široká a 67,5 metru vysoká. Design kopule evokuje logo Expo 2020 a v noci se promění v největší 360stupňovou projekční plochu na světě s projekcemi viditelnými zevnitř i zvenčí, což návštěvníkům poskytne jedinečný, pohlcující zážitek.

Expo 2020 v DubajiDubai Tourism

Vyhlídková věž “Garden in the Sky” a vodní prvek na Expo 2020

Spojení vody, země a ohně dělá z vodního prvku jednu z atrakcí, které na Expo 2020 rozhodně nesmíte minout. Návštěvníci mohou zažít obří vodní masy padající po 13 metrů vysokých svislých stěnách, které ve dne kaskádovitě padají do tajemného, různobarevného ohnivého kruhu a v noci vzdorují gravitaci a stékají vzhůru - za doprovodu orchestrální hudby od oceňovaného skladatele hudby k seriálu Hra o trůny. Tuto podívanou najdete mezi náměstím Al Wasl Plaza a parkem Jubilee.

Zahrada v oblacích, která se tyčí 55 metrů nad zemí, je vyhlídková věž a "létající park" v jednom, který nabízí 360stupňový výhled na zázračný areál Expo 2020 v Dubaji o rozloze 4,38 km2.

Expo 2020 v DubajiDubai Tourism

Horní patro věže, které se nachází v parku Jubilee, je osázeno 10 stromy Peltophorum Inerme a je propojeno schodištěm s klimatizovaným spodním patrem. Peltophorum Inerme, známé také jako žluté plaménky, jsou dobře přizpůsobené horkému a suchému klimatu Spojených arabských emirátů a tvoří nedílnou součást dubajských parků a ulic.

Expo 2020 mělo původně začít 20. října 2020 a mělo trvat do 10. dubna 2021. Vzhledem k pandemii COVID-19 byla výstava o rok odložena. I přes odložení termínu si organizátoři ponechali název Expo 2020 pro marketingové účely a budování značky. Je to poprvé, kdy byla světová výstava odložena na pozdější termín, nikoli zrušena.

Pro lepší orientaci na výstavě doporučujeme stáhnout aplikaci EXPO 2020 Dubai, kde si snadno můžete naplánovat vlastní trasu nebo si vybrat jednu z již navržených, najít užitečné informace o konajících se akcích nebo třeba restauraci dle vašeho gusta.