Dubaj nabízí spoustu možností ochutnat skvělé jídlo

Dubaj nabízí spoustu možností ochutnat skvělé jídlo Zdroj: Dubai Tourism

Skryté gastronomické skvosty Dubaje

Cestujete do Dubaje a rádi byste prozkoumali gastronomickou scénu s omezeným rozpočtem? Různorodé chutě dubajské kuchyně, která je kombinací íránské, libanonské a arabské, nabízí lákavé pokrmy pro masožravce i vegany. Dubaj je sice proslulá svými luxusními gurmánskými zážitky, ale ve městě najdete i taková místa, která nezruinují vaši peněženku. Pojďte se na ně s námi podívat.

1. Falafel sendvič z Operation Falafel – 70 CZK (AED12)

Operation Falafel je domácí koncept, který se vyvinul v globální značku s pobočkami po celých SAE.  Nabízí čerstvé a chutné arabské jídlo s moderním pojetím tradičních ingrediencí. Za pouhých 70 korun můžete vyzkoušet charakteristický falafel sendvič s humusem, nakládanými okurkami, čerstvou mátou, rajčaty, citronovou kůrou a tahini, zabalený v čerstvém chlebu pita nebo saj.

2. Samosa Chaat z Chaat Bazaar – 58 CZK (AED10)

Gurmáni, kteří milují pravé indické pouliční jídlo, si přijdou na své v Chaat Bazaar, rušné vegetariánské restauraci (chaat je pojem používaný pro všechna indická pouliční jídla, většinou jsou pikantní, doplněné jogurtem a čatní). Ochutnejte tradiční a lahodný chaat samosa (samosy jsou smažené indické plněné taštičky) za pouhých 58 CZK.

3. Za'atar & Cheese Fatayer z Mama’esh – 88 CZK (AED15)

Slaný koláč plněný takřka čímkoli (špenát, sýr, maso) posypaný kořením Za'atar, které dodává charakteristickou chuť a má hluboké kořeny v blízkovýchodní a středomořské kuchyni. Vyzkoušejte sýrový fatayer v útulné pekárně Mama'esh za pouhých 88 CZK.

4. Chicken Biryani z Ravi Restaurant – 82 CZK (AED14)

Tato pákistánská restaurace ve čtvrti Satwa, charakteristická pestrou směsicí kultur, se stala pojmem – najdete tu návštěvníky z nejrůznějších etnických skupin i vrstev. Za vyzkoušení v restauraci Ravi stojí vše, co mají na jídelním lístku, nicméně doporučujeme zejména oblíbené kuřecí biryani za pouhých 82 CZK nebo pak pikantní skopové kotlety a kuřecí mughlai – smetanové kari podávané s nastrouhaným vejcem. Všechno pak vytřete plněnou chlebovou plackou paráthá – jen tak si správně vychutnáte toto autentické pouliční jídlo za nepřekonatelnou cenu.

Dubaj nabízí spoustu možností ochutnat skvělé jídloDubai Tourism

5. Kuřecí Shawarma z Al Mallah – 53 CZK (AED9)

Tradiční libanonská kuchyně v restauraci Al Mallah, která byla založena v roce 1979, vás nezklame. Po odpoledni stráveném prohlídkou pouličního umění a nástěnných maleb na ulici 2nd December si můžete užít kuřecí šawarmu plnou chutí a tradičního libanonského koření za pouhých 53 CZK.

Dubaj nabízí spoustu možností ochutnat skvělé jídloDubai Tourism

6. Kunafa Nabulsi z Firas – 88 CZK (AED15)

Uspokojte své mlsné jazýčky a pochutnejte si na arabských sladkostech z místní cukrárny Firas Sweets. Návštěva není úplná, pokud si nedopřejete neuvěřitelně chutný tradiční blízkovýchodní dezert Kunafa Nabulsi za pouhých 88 CZK.

Dubaj nabízí spoustu možností ochutnat skvělé jídloDubai Tourism

7. Chips Oman a sýrový Rigag s Karak z HumYum – 76 CZK (AED13)

V emirátské restauraci HumYum, která nabízí širokou škálu tradičních pochutin a domácích chutí, budou gurmáni spokojeni. Pochutnejte si jako místní a dejte si Chips Oman a Cheese Rigag za pouhých 76 CZK a zapijte je tradičním sladkým čajem Karak za 30 CZK.

8. Chilli sýrový toast z Project Chaiwala – 117 CZK (AED20)

Projekt Chaiwala je domácí restaurace, která se vyznačuje vysokou kvalitou a nepřeberným množstvím chutí.  Vydejte se na Alserkal Avenue, prohlédněte si galerie a zastavte se na ochutnávku charakteristického sýrového toastu Chilli za pouhých 20 AED. 

9. Vaječno-sýrová rolka z Raju Omlet – 99 CZK (AED17)

Vegetariánská restaurace Raju Omlet nabízí indické pouliční jídlo a svérázný jídelní lístek, který vzdává hold snídaňovým základům, jako jsou vejce a čaj. Podává se zde celodenní snídaňové menu. Nenechte si ujít charakteristická vejce kejriwal – směs smažených vajec, sýra a hub, jemně okořeněná a podávaná s teplým chlebem.

Dubaj nabízí spoustu možností ochutnat skvělé jídloDubai Tourism