Video placeholde

Oscarový herec, olympijský vítěz či hrdina akčních filmů. Které celebrity málem zemřely při pádu Dvojčat?

Jedná se o nejhorší teroristický útok v dějinách, během 11. září 2001 přišlo o život na tři tisíce lidí. Další stovky mají nebo měly celoživotní následky. Na druhou stranu se mezi smutnými příběhy najdou i takové, ve kterých se skrývá štěstí a úleva. Některé celebrity totiž utekly hrobníkovi z lopaty, protože se v inkriminovaný čas měly nacházet v okolí Dvojčat. Osud tomu chtěl ale jinak.

Pokračování 2 / 7

Michael Jackson

Michael JacksonProfimediaStřízlivě dodáváme, že část svědectví se začala rojit až několik let po útocích. To se týká například Michaela Jacksona. Král popu měl mít 11. září 2001 schůzku ve WTC. Den před tím se ale sešel s přáteli a večírek se protáhl do ranních hodin. Jackson údajně ráno mítink zrušil, což mu zachránilo život. Celá tato příhoda však vyplavala na povrch až dva roky po Jacksonově smrti, během života nikde nezazněla, a tak okolo její pravosti panují pochyby.

Pokračování 3 / 7

Gabourey Sidibe, herečka

Gabourey Sidibe

Afroamerické herečce, kterou diváci znají například ze série American Horror Story, bylo v době útoků osmnáct let. Navštěvovala Borough of Manhattan, což je vzdělávací ústav, který se nacházel v těsné blízkosti Dvojčat. „Nestává se mi to často, ale zaspala jsem,“ vzpomínala po letech. Škola samozřejmě začínala ráno. Krátce před devátou se probrala a zapnula televizi, kde viděla, co se v centru města děje.

Jedna z věží se následně zřítila na školní budovu, mnoho jejích spolužáků a učitelů přišlo o život. Po několika týdnech se škola znovu otevřela a Sidibe vzpomínala, že na chodbách byly cítit saze a popel. U vchodu se dokonce nacházely fotografie zemřelých.

Pokračování 4 / 7

Michael Lomonaco, šéfkuchař

Michael LomonacoMichael Lomonaco | ČTK / AP / Drew Richard

Těžko uvěřitelný příběh má za sebou americký šéfkuchař Michael Lomonaco. Od roku 1997 totiž řídil restauraci Windows on the World, ta byla situována v severní věži WTC. Popularitu si získala dobrým jídlem a hlavně úchvatným výhledem. Lomonaco mířil jako každé ráno do práce, ranní rituál narušila návštěva optiky v lobby mrakodrapu. Zdržení mu zachránilo život, protože během nákupu brýlí narazilo do věže první letadlo a Lomonaco byl evakuován. Podobné štěstí neměla většina jeho spolupracovníků.

Pokračování 5 / 7

Ian Thorpe, olympijský plavec

Ian ThorpeIan Thorpe | EPA

Australský plavec a olympijský vítěz, jemuž se přezdívá Torpédo, navštívil New York jako devatenáctiletý turista. V onen den měl naplánovanou návštěvu Světového obchodního centra. V dopoledních hodinách chtěl stihnout vyhlídkovou plošinu, ze které lze vidět velkou část Manhattanu. Během cesty ale Thorpe zjistil, že na hotelu zapomněl fotoaparát, a tak se pro něj musel vrátit. „Byl zhruba dvacet minut od smrti,“ vypověděl pro Reuters jeden z Thorpových manažerů.

Pokračování 6 / 7

Jackie Chan, herec

Jackie ChanJackie Chan | Foto Instagram, AP, Wikipedia

Hrdina akčních filmů měl 11. září 2001 natáčet několik scén do připravovaného filmu Nosebleed. Díky zpožděnému scénáři se ale harmonogram posunul. „Vše bylo naplánováno na sedm hodin ráno, v jedné scéně jsem měl být na vrcholu jedné z věží,“ zavzpomínal herec po letech. Ve snímku měl ztvárnit roli umývače oken. Film byl nakonec uložen k ledu a nikdy nespatřil světlo světa, protože hlavní zápletkou měl být teroristický útok na sochu Svobody. Producenti nakonec od celého projektu ustoupili.

Pokračování 7 / 7

Mark Wahlberg, herec

Mark WahlbergMark Wahlberg|Profimedia

Herec, producent a občasný raper se může považovat za jednoho z nejšťastnějších lidí na světě. Podařilo se mu totiž vyhnout jisté smrti. V osudný den měl Wahlberg odletět z rodného Bostonu do Los Angeles. Dle dostupných informací měl rezervaci na let č. 11 společnosti American Airlines, jehož velení ihned po startu převzal terorista Muhammad Atta. Stroj následně narazil na severní věž WTC.

Wahlberg se několik dní před cestou rozhodl, že nejdřív zamíří do Toronta, kde měl premiéru film jeho kamaráda. Tato změna mu bezpochyby zachránila život. Nicméně americký herec pobouřil veřejnost svým svérázným prohlášením. „Kdybych byl na palubě já, nedopadlo by to tak, jak to dopadlo,“ vypověděl kdysi.

Stačilo několik hodin a Wahlberg vydal oficiální omluvu. „Spekulovat o takové situaci je nevhodné, hluboce se omlouvám rodinám zemřelých,“ stálo v komuniké.