Miloš Zeman, Ivana Zemanová a jejich dcera Kateřina

Miloš Zeman, Ivana Zemanová a jejich dcera Kateřina Zdroj: rodinný archív Miloše a Ivany Zemanových

Historické fotky Miloše Zemana
Svatba Miloše Zemana a Ivany Bednarčíkové v Praze v roce 1993. A první manželský polibek
Miloš a Ivana si řekli své ano 2. července 1993 na Novoměstské radnici
První novomanželské políbení Miloše Zemana a jeho Ivany, rozené Bednarčíkové
2002: Jako manželka premiéra při parlametních volbách
17
Fotogalerie

Tichá opora hlučného prezidenta. Téměř neznámá první dáma Ivana Zemanová

O nynější první dámě České republiky toho příliš nevíme, Ivana Zemanová se totiž v roce 2003 rozhodla stáhnout do ústranní. Na Hrad se však dostala ještě dříve než Miloš Zeman, protože zde pracovala jako produkční odboru kultury. V jednom z vzácných rozhovorů se přiznala, že ideální první dámou byla Livia Klausová.

Podobně jako její vzor měla slovenského otce. Pavel Bednarčík, student popradského gymnázia, byl zatčen komunisty a odsouzen za vlastizradu. Musel strávit tři roky v uranových dolech na Jáchymovsku, poté se odstěhoval na Vysočinu. V malebné krajině natrefil na pošťačku Anastázii Plánkovou, dali se dohromady a v roce 1961 přivítali na svět první dítě – syna Petra.

Ze sekretářky manželkou

O čtyři roky později bylo u Bednarčíků znovu veselo, k živému klukovi přibyla dcera Ivana. Budoucí první dáma si svého tatínka příliš neužila, protože zemřel tři roky po jejím narození. O dvě děti se musela starat maminka. Ivana absolvovala čtyřleté gymnázium v Bystřici nad Pernštejnem. Její další kroky vedly na brněnskou filozofickou fakultu, kde začala v roce 1983 studovat romanistiku. I díky Miloši Zemanovi nikdy studium nedokončila.

Jeho hvězda začala pomalu zářit. Měl za sebou nepovedené manželství se středoškolskou spolužačkou Blankou, rozvedli se v roce 1978. Od té doby žil většinou sám, zlom nastal až v 90. letech. Aktivní a charismatický prognostik Ivaně zcela učaroval, během jednoho z rozhovorů vyjádřil politování nad absencí sekretářky. Životní šanci chytla Ivana za pačesy a o místo se ucházela. Byla úspěšná.

Pracovní vztah postupně přecházel v milostný. Po třech letech známosti se konala svatba, proběhla v srpnu 1993 na pražské Novoměstské radnici. Ve chvíli, kdy si pár říkal své „ano“, klíčil v Ivaně nový život. Po šesti měsících se jim narodila dcera Kateřina. Zatímco byla na mateřské, její manžel naplno vstoupil do politiky.

Prohrané volby jako zlom

Stal se poslancem, zároveň zastával post předsedy ČSSD, do strany v roce 1993 rovněž vstoupila i jeho manželka. Vrchol přišel na přelomu milénia, kdy Václav Havel jmenoval Zemana 3. předsedou vlády České republiky. S tímto obdobím je spojena ona pikantní opoziční smlouva, kterou Zeman uzavřel s Václavem Klausem z ODS. Do téže doby datujeme několik výhrůžek Zemanově rodině, a tak si Ivana musela zvyknout na všudypřítomnou ochranku.

Po konci vlády se rozhodl, že bude kandidovat na prezidenta. Vypadl už v prvním kole druhé volby poté, co jej nepodpořila většina poslanců sociální demokracie. Tento moment byl důležitým mezníkem i v životě Ivany Zemanové. Na protest vystoupila z ČSSD a nadlouho se stáhla z veřejného života.

Zeman se odstěhoval na Vysočinu, manželka s dcerou žily v panelovém domě na Stodůlkách. Rodina se k sobě vrátila až v roce 2013. Zemanová se mezitím věnovala práci, strávila rok na pozici produkční odboru kultury Pražského hradu.

Ach, ta angličtina…

Na rozdíl od první prezidentské kampaně, kdy dokonce jezdila na palubě oblíbeného autobusu Zemák, se v roce 2013 držela v povzdálí. Po oznámení výsledků byla u svého manžela a gratulovala mu. Médiím poskytla krátký rozhovor, v němž se svěřila, že její oblíbenkyní je Livia Klausová. Chtěla jít v jejích stopách.

„Můj obdiv má proto, že je to opravdová dáma – z pohledu jejího vystupování a chování a disciplínou nezbytnou ke zvládnutí protokolárních záležitostí,“ řekla tehdy pro deník Právo. V onom interview se přiznala, že ji trápí cizí jazyky. Domluví se rusky a francouzsky, velké mezery má však v angličtině.

Ivana Zemanová je první dámou už osm let, za tu dobu se příliš věcí nezměnilo. K novinářům má stejně blízko jako její manžel. Na veřejných akcích ale Zemana doprovází a chová se korektně. S mírnou nadsázkou lze tedy říci, že pokračuje v práci své předchůdkyně.

Video placeholde
Zemanová exkluzivně: Změnit Miloše? To nejde... Místo dárku jsem mu dala pusu • Jakub Veinlich, Jan Jedlička