Jenomže Rolling Stones jsou značka, která se prostě nedá nechat jen tak padnout. A tak se vždycky znovu sejdou u nahrávání další desky a na cestách po dalším turné.
I tenhle zdánlivě idylický vztah ale dostane časem trhliny. Důvodů k hádkám se najde spousta: Keithovy závislosti, Mickova touha vydělávat stále víc peněz … i samotná hudba.
Píseň I Can´t Get No Satisfaction – tedy volně přeloženo: „Pořád nejsem spokojenej“ – je dílem dvou 22-ti letých mladíků z Anglie: Micka Jaggera a Keitha Richardse, kteří stáli o tři roky dříve u zrodu skupiny Rolling Stones.
Mick Jagger a Keith Richards. Cestovatelé časem, kteří jsou propojeni tak pevně, že je pravděpodobně může rozdělit jedině smrt.
Jenomže Rolling Stones jsou značka, která se prostě nedá nechat jen tak padnout. A tak se vždycky znovu sejdou u nahrávání další desky a na cestách po dalším turné.
10
Fotogalerie

Ikony sexu i změn po sametové revoluci: Takoví jsou pro nás Rolling Stones

Ve světě pop music to nemá obdoby. Skupina Rolling Stones, které vznikla v roce 1962, dodnes vyprodává obří stadiony a lidé na jejích koncertech tančí a zpívají stejně jako tehdy, v 60. letech. Fenomén Rolling Stones je spojen zejména se dvěma jmény: Mick Jagger a Keith Richards.

Mick Jagger. Zpěvák skupiny, 78 let. Jeden z největších sexuálních idolů celé popkultury. Člověk, který nepřestává udivovat tím, s jakou energií dokáže i ve svém věku uběhat a udýchat více než dvouhodinové koncerty. Ač se to nezdá, ve skupině je to ten racionální, ukázněný a orientovaný na byznys, který obří korporace s názvem Rolling Stones přináší. V roce 2003 ho královna Alžběta II. povýšila do šlechtického stavu. Má s různými ženami osm dětí.

Keith Richards. Kytarista, rovněž 78 let. Jeden z největších skladatelů rockové hudby, génius jednoduchých kytarových riffů. Dlouhá desetiletí konzumace drog a alkoholu na něm zanechala hluboké stopy, je vlastně s podivem, že vůbec ještě žije. Má čtyři děti se dvěma ženami. Páté zemřelo na syndrom náhlého úmrtí kojence ve dvou měsících, v době, kdy byl Richards na turné.

Ženy jsou vůbec v historii skupiny velkým tématem. Třeba předčasně zesnulý kytarista Brian Jones měl už v devatenácti tři nemanželské děti. Jeho velkou lásku, herečku Anitu Pallenbergovou, mu pak přebral Keith Richards (právě ona je matkou jeho prvních dvou dětí i zemřelého chlapečka).

O sexuálních eskapádách kapely kolují hotové legendy. Večírky v jejich domech i třeba na palubě letadla připomínaly orgie. Na jednom americkém turné si dokonce evidovali, kolik kdo intimně poznal dívek. Čísla jsou to divoká: basista Bill Wyman: 250. Brian Jones: 130. Mick Jagger: 30. Keith Richards: 6. Pouze šťastně ženatý bubeník Charlie Watts měl na svém kontě nulu…

Ještě se sluší připomenout přátelský vztah skupiny k České republice, především prezidentu Václavu Havlovi. Ten začal v roce 1990, kdy Rolling Stones přijeli do Prahy k vůbec prvnímu rockovému megakoncertu v naší zemi. Až na strahovském Spartakiádním stadionu, při poslechu dlouhá léta zakazovaných písní, si mnozí ze sta tisíc návštěvníků plně uvědomili změnu, kterou přinesla sametová revoluce. Přátelství prezidenta Havla se členy skupiny pak trvalo až do jeho smrti.

Video o Micku Jaggerovi a Keithu Richardsovi najdete v úvodu článku.