Hitler se bál, aby nedopadl jako Mussolini, jehož tělo dav lynčoval
Vstup do bunkru na zahradě říšského kancléřství
Schéma bunkru, kde se Hitler, Braunová a Goebbelsovi několik dní ukrývali
Evu Braun si vzal za manželku jen pár hodin před smrtí
Po propuštění z vězení se rozhodl převzít moc legální cestou - volbami
15
Fotogalerie

Bál se, aby ho nelynčovali jako Mussoliniho: Hitler sebevražednou pilulku vyzkoušel na svém psu

Je 30. dubna 1945 a tajným bunkrem pod budovou Říšského kancléřství v Berlíně se rozlehne výstřel a pak už jen ticho. Jedinou ranou kulky skončil sen morálně zkažené společnosti kolem Adolfa Hitlera. Ten spolu se svou novomanželkou Evou Braunovou a dalšími blízkými spáchali sebevraždu, když už bylo jasné, že válku, kterou rozpoutali, nikdy nevyhrají.

Hitlerovu psychiku formovala celá řada události - zejména těch negativních -, které ho provázely už od dětství. Otec alkoholik, brzká smrt milované matky, neúspěchy v akademickém životě a několik let života na ulici. Ještě v rodném Rakousku přičichne k antisemitismu a raději se odstěhuje do Mnichova. Příchod první světové války je pro něj vysvobozením z šedavého života. Konečně pociťuje radost a má své poslání. Jenže německá kapitulace na konci války je pro něj zdrcující, ale viníka si najde hned. A slíbí mu pomstu...

Mezi lidmi, kteří smýšlejí stejně jako on, je úspěšný a všichni k němu vzhlížejí. Jenže po pokusu o puč je policie doslova rozstřílí a Hitler putuje do vězení. Zde se v něm jen upevní nenávist vůči židům a dalším národům a společenským skupinám, které mu nejsou po chuti. Jak to šlo s Hitlerem dál asi není třeba opakovat.

Když se druhá světová válka blíží ke konci Hitler, jeho milenka Eva Braunová a Josef Goebbels s rodinou se ukrývají v bunkru v Berlíně. Už 23. dubna Hitler plánoval spáchat sebevraždu, moc dobře věděl, že válku nemá žádnou šanci vyhrát ani přežít. O pár dní později k nim navíc dolehla zpráva o smrti Benita Mussoliniho, jehož tělo po popravě lidé lynčovali. To asi Hitlera vyděsilo ze všeho nejvíc, za žádnou cenu se to nesmělo stát jemu.

V předvečer sebevraždy se ještě v bunkru oženil s Evou Braunovou. Druhý den podal kyanid své fence německého ovčáka Blondie, aby vyzkoušel, zda stará kapsle ještě funguje, a pak se s manželkou zavřel v ložnici. Braunová spolkla kyanidovou kapsli, Hitler si navíc ještě prostřelil hlavu. Věrní pobočníci pak jejich těla vynesli před bunkr, polili benzínem a zapálili - spolu s Goebbelsovými, kteří spáchali sebevraždu venku jen chvíli po tom, co zabili vlastní děti. Když ostatky dohořely, pohřbil je personál v jámě po granátu.