Při exhumaci v roce 1719 z lebky vypadl kus organické hmoty (v roce 1993 identifikovaný jako kus mozku), který pobídl zvěsti o zpovědním tajemství. Lidé se totiž domnívali, že jde o jazyk světce
Jan skončil na mučidlech a teror zažil i z rukou samotného krále.
Podle pověstí zemřel pro zpovědní tajemství královy manželky, historici ale tvrdí, že příčinou mučení nebohého muže bylo něco jiného.
Podle pověstí zemřel pro zpovědní tajemství královy manželky, historici ale tvrdí, že příčinou mučení nebohého muže bylo něco jiného.
Podle pověstí zemřel pro zpovědní tajemství královy manželky, historici ale tvrdí, že příčinou mučení nebohého muže bylo něco jiného.
10
Fotogalerie

Král Václav ho vlastnoručně mučil, vražda mu samotnému ale zlomila vaz: Takový je příběh Jana Nepomuckého

Je 20. března 1393 a skupina mužu přes zábradlí Karlova mostu hází do Vltavy bezvládné mužské tělo. Tělo patří generálnímu vikáři pražského arcibiskupa Janovi z Pomuka, který se o mnoho desítek let později stane českým světcem. Podle pověstí zemřel pro zpovědní tajemství královy manželky, historici ale tvrdí, že příčinou mučení nebohého muže bylo něco jiného. Králi Václavu IV. narušil plány a nebyl mu po vůli. A za to zaplatil životem...

Sochy s pěti hvězdami kolem svatozáře najdete po Česku na tisících míst (vyobrazení najdete po celé Evropě a dokonce i v latinské Americe), výjev „ze smrti“ českého světce Jana Nepomuckého dokonce zdobí reliéf pod jeho sochou na Karlově mostě, místo pádu do řeky připomíná i kříž zasazený do zábradlí mostu spolu s mřížkou a dalším, drobnějším reliéfem. Právě pod křížem v zábradlí mají být uloženy ostatky světce.

Ale zpátky do minulosti - čím si tedy Jan z Pomuka, 50letý generální vikář svou smrt zasloužil? Tehdejší král Václav IV. jak známo nebyl vůbec jako jeho otec. Krom proměnlivých nálad, nízké morálky a snadné ovlivnitelnosti trpěl i nepříliš velkou láskou k církvi. Již dříve asketický Jan krále neměl v lásce, vše se ještě zhoršilo, když si Václav usmyslel, že zřídí nové biskupství, kam dosadí svého člověka a omezí tak moc arcibiskupa.

Jan ale jeho plány zmaří a Václav je vzteky bez sebe. Arcibiskupovi řekne, že jeho lidé za to zaplatí životem. Nakonec ale Jan souhlasí se schůzkou, na které mají vše v klidu projednat. Jenže setkání se zvrtne, Jan skončí na mučidlech a teror zažije i z rukou samotného krále.

Brutální utrpení je mu nakonec osudným. Jeho mrtvé tělo už jen královi poskoci shodí do Vltavy. Jeho tělo najdou rybáři o čtyři týdny později. Kolem se vznáší pět světel. Králi zabití Jana z Pomuka nakonec také symbolicky zlomilo vaz - v roce 1400 byl zbaven titulu římského krále, jedním z důvodů byla právě vražda svatého muže.