Frances Craneová – dcera majitele americké slévárny, ve které v mládí pracoval, s ním vydrží jen 7 let
Šuškalo se, že Gottwald Masarykovi nabídl křeslo prezidenta po churavějícím Benešovi.
Až při uvolnění v roce 1968 se začínají objevovat fotografie z onoho osudového rána: snímky ohromného nepořádku v Masarykově bytě – včetně rozházených polštářů v koupelně a nedopalků různých typů cigaret, z nichž jedny pocházely ze Sovětského svazu.
10. března 1948, brzy ráno. Na nádvoří Černínského paláce, pod okny jeho kanceláře, nacházejí mrtvé tělo československého ministra zahraničí Jana Masaryka.
Šuškalo se, že Gottwald Masarykovi nabídl křeslo prezidenta po churavějícím Benešovi.
11
Fotogalerie

Vražda, sebevražda nebo úprk před vetřelci? Masarykova smrt lidi fascinuje i po 73 letech

Je 10. března 1948 brzy ráno a na nádvoří Černínského paláce první lidé, kteří přicházejí do práce, nacházejí tělo Jana Masaryka. Má na sobě pyžamo naruby, leží v podivné poloze a má rozdrcené paty. Dřív než vůbec proběhne pitva oznámí ministr vnitra národu, že Masaryk spáchal sebevraždu. Celý příběh i s neuvěřitelnými detaily si pusťte pořadu Životy slavných na Mall.tv.

Ani 73 let od jeho smrti kriminalisté nedokázali rozluštit záhadu smrti oblíbeného a svérázného politika Jana Masaryka. Už od malička byl jiný a sám moc dobře věděl, že do vysoce intelektuální rodiny nezapadá. Dokonce ani neudělal maturitu. "Dohromady" ho měli dát v Americe, ale i tam ukázal, že je dost svůj.

Zúčastní se i první světové války a po ní se konečně najde ve světě diplomacie, když ho "tatíček Masaryk" pošle na ministerstvo zahraničí k Eduardu Benešovi. Je žoviální, mluví dobře anglicky a dobře mluví na veřejnosti - stane se z něj brzy československý velvyslanec v Británii. Druhá světová válka a Mnichovská dohoda je ale pro oba bolestivou ranou.

Jan Masaryk převezme křeslo ministra zahraničí v exilové vládě, díky pořadu Volá Londýn se stane nesmírně populárním i v okupovaném Československu. Po válce ho zde tak čeká bujaré přivítání. Radost ale netrvá dlouho.

Moci se ujímají komunisté a s nimi i Gottwald jako nový prezident. Komunistický puč ve 48 znamená pro mnohé konec, ale Masaryk se pozici ve vládě nevzdává, čímž se dostaně do úzkých - komunisté i jejich opozice od Masaryka očekávají příklon k jedné straně a vyvíjejí na něj ohromný nátlak. Přidávají se i jeho psychické potíže.

Nález jeho těla je pro mnohé šokující, hovoří se o vraždě. Jiný tak překvapení nejsou a kloní se k verzi o sebevraždě. V případu je tolik otazníků a protichůdných skutečností, že to jen nahrává konspiračním teoretikům. Jenže ani dnes policie nedokázala přesně říct, co se osudného dne v Černínském paláci stalo.