Křižíkova oblouková lampa zcela změnila Prahu
František Křižík předběhl dobu
Písek je prvním městem, kde se nastálo instaluje elektrické osvětlení
Křižíkova oblouková lampa byla prvním spolehlivě použitelným elektrickým zdrojem světla.
František Križík a jeho rodina
13
Fotogalerie

„Český Edison“ František Křižík vymyslel elektromobil i tramvaj, známe ho ale kvůli jedinému vynálezu

Je 28. únor 1883 a v Praze se právě odehrává historický milník, který nám dnes možná nepřipadá tak důležitý, ale skutečně je. Na Staroměstském náměstí se instalují elektrické lampy, místo těch plynových - produkt z dílny takzvaného českého Edisona Františka Křižíka. Tím ale nadějný vynálezce zdaleka nekončí.

Život Františka Křižíka byl od počátku poznamenán nuznými poměry, do kterých se narodil. V 15 letech pochodoval z Plzeňska do Prahy tři dny pěšky, aby mohl nastoupit na školu. Kvůli chudobě nakonec ale ani neodmaturoval. Jeho nadání naštěstí uchvátilo jednoho z učitelů z vysoké školy, který mu studium zařídil i bez maturity. A tak se z chudého mladíka stal inžených elektrotechniky.

Mýty a fakta o současných elektromobilech najdete zde >>>

Právě elektřina ho uchvátila a totálně fascinovala, ve své první práci u železnice sestrojil elektrické návěstidlo a další věci, čímž získá velký obdiv i peníze. Na světové výstavě v Paříži mu učaruje elektrické osvětlení, které má spoustu výhod a celou řadu nevýhod. Křižík lampu ve své domovině vypiluje a o tři roky později s vynálezem obloukové lampy získá zlatou medaili na Mezinárodní elektrotechnické výstavě.

V Česku to pak rozjede ve velkém a již brzy je stálé elektrické osvětlení v Písku jako v prvním městě v celém Rakousko-Uhersku. Podobně jako právě Edison, ke kterému je přirovnáván, se ale po úspěchu prvního vynálezu nezastaví a přichází s dalšími věcmi - elektrickou tramvajovou tratí, elektrickou železniční tratí i elektrickým či hybridním motorem, který poháněl primitivní automobil.

Podobně jako Edison i Křižík podporoval stejnosměrný proud, což pro nich znamenalo vlastně hořký konec - tzv. válku proudů v USA a pak i v Česku vyhrál střídavý proud a s ním u nás Emil Kolben. Kvůli němu skončila Křižíkova fabrika v insolvenci a její jmenovec v důchodu. Přesto je jeho přínos vědě absolutně neuvěřitelný a nezpochybnitelný.