Bratři Jesse a Frank Jamesovi byli nechvalně proslulí po celých Státech
Jesseho gang zabil tři najaté Pinkertonovy detektivy
John Newman Edwards ve svých novinách zveřejňoval Jesseho dopisy
Jesseho nakonec zabili pro peníze jeho kumpáni
Jesseho nakonec zabili pro peníze jeho kumpáni
17
Fotogalerie

Občanská válka z Jesseho Jamese udělala zrůdu: Pro peníze zabíjel nevinné, sám skončil s kulkou v hlavě

Je 13. února 1866 a Jesse James se právě zúčastní své první bankovní loupeže. Je to i historický milník - jde o vůbec první bankovní loupež za bílého dne, navíc velmi úspěšnou. Gang si odnese 60 000 dolarů. Tehdy to ještě nikdo netušil, ale Jesse, tehdy 18letý mladíček, se brzy stane nejznámějším gangsterem Ameriky. Jeho celý příběh si můžete pustit v pořadu Životy slavných z produkce internetové televize Mall.tv.

Jesse stihl občanskou válku jen na pár měsíců, přesto ho to značně poznamenalo. Unijní vojáci ho zlynčovali, když pátrali po jeho bratrovi a Jesse byl pak připraven jít pro pomstu až za hranice lidskosti. To mu ostatně zůstalo i po válce. Už rok poté se zúčastnil v Liberty ve státě Missouri první bankovní loupeže za denního dne. A netrvalo dlouho, kdy při jedné takové loupeži zabil nevinného.

A právě to ho proslavilo - respektive jeho výmluvy, které v dopisech psal konfederačnímu novináři. V sedmdesátých letech se Jesse s bratrem Frankem přidal ke gangu bratrů Youngerových a začali loupit ve velkém. Nebáli se přepadnout ani dostavníky nebo vlak. Právě jejich provozovateli došla trpělivost a na gang najal Pinkertonovu detektivní agenturu. 

Ti omylem zabijí Jamesovic devítiletého bratra a znetvoří jejich matku. Tím jen stoupně popularita dvojice zločinců mezi veřejností. Gang nakonec skončí postřílený nebo ve vězení - s výjimkou Jesseho a Franka. Ti zakládají vlastní gang, už není ale zdaleka tak úspěšný.

Přesto je na vypsána odměna 5000 dolarů za hlavu každého z obávaných bratrů. Nakonec je zradí členové nové party zločinců - neozbrojeného Jesseho střelí v nestřežené chvíli zezadu do hlavy jako psa.