Nostradamus začínal jako bylinkář, kvůli tomu ho dokonce vyhodili i ze studií
Je 1.březen 1555, když v lyonském vydavatelství Macé Bonhomme vychází kniha Les Prophéties, v překladu Proroctví.
Co všechno předpověděl pro rok 2021 nejslavnější věštec?
Nostradamovi obdivovatelé a zastánci jsou přesvědčeni, že už v hlubokém středověku dokázal předpovědět vzestup Adolfa Hitlera, svržení atomové bomby na Hirošimu nebo atentát na Johna Fitzgeralda Kennedyho…
Na konci června 1866 si k sobě pozve svého právníka a s ním sepíše závěť. Pár dní na to ve svých 62-ti letech, Nostradamus umírá.
9
Fotogalerie

Předpověděl smrt králi, Hitlera i atomovou bombu: Věštec Nostradamus víří vášně dodnes

Je 1. března 1555 a ve Francii vychází kniha Les Prophéties, v překladu Proroctví. Dílo, které způsobí ve své době poprask a dodnes patří k známým a velmi kontroverzním textům. Kromě historie lidstva v ní totiž najdeme i krátká proroctví, která sahají daleko do budoucnosti. Autorem není nikdo jiný než Nostradamus, který podle mnohých dokázal předpovědět například atentát na Kennedyho nebo vzestup Adolfa Hitlera.

Narodil se roku 1503 jako Michel de Nostredame a díky svému dědečkovi se dal na studia medicíny. Jenže morová epidemie ho již po roce donutila odejít. Začal se věnovat bylinkářství a později se živil jako léčitel. Druhý pokus o studia medicíny mu právě na bylinkářství ztroskotal.

Další morová vlna mu zabije ženu i obě děti, v centru epidemie pak zjistí, že lékaři nemocným spíš ubližují. Začně tedy propagovat mytí rukou, omývání povrchů octem a zakrývání úst a nosu. Když se dá mor opět na ústup, začne se Nostradamus věnovat astrologii. Pohyby planet dává do souvislosti s událostmi, které se staly a začne dávat dohromady předpovědi budoucnosti.

Právě v knize Proroctví předpoví smrt krále Jindřicha II., což z Nostradama udělá uznávaného věštce. „Mladý lev přemůže starého v osobním souboji. Oči mu probodne zlatou mříží. Dvě rány se slijí v jednu, starý lev následně zemře krutou smrtí.“ Mladý šlechtic při turnaji Jindřicha II. skutečně zraní kopem v oku a král po pár dnech umírá kvůli infekci.

Nostradamus tak na stará kolena udělá kariéru u dvora, jenže sám trpí problémy, které léčit nedokáže. Sepíše závěť a brzy na to zemře.